Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Duszone mangoldowe roladki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1474930" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Duszone mangoldowe roladki</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]85920[/ATTACH]</p><p></p><p>kilkanaście liści mangold z wyciętym trzpieniem</p><p>150 g cebuli</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>30 ml oliwki</p><p>1 duża puszka pomidorów</p><p>100 ml białego wina</p><p>500 ml bulionu</p><p>sól i pieprz</p><p>łyżeczka cukru</p><p>pęczek pietruszki</p><p>75 g czarnych oliwek bez pestek</p><p>400 g mięsa mielonego</p><p>150 ml greckiego jogurtu</p><p>płaska łyżeczka cynamonu</p><p>125 g ryżu (basmati)</p><p>Oliwkę i listki mięty do dekoracji</p><p></p><p>1.Liście mangold w gorącej osolonej wodzie przez minutę blanszujemy. Wyjmujemy i osuszamy.</p><p>2.W większym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dosmażamy chwilkę i dodajemy następnie : pomidory, wino i bulion. Doprawiamy do smaku dodając łyżeczkę cukru. </p><p>3.Mielone mieszamy z pokrojonym na kawałki oliwkami i posiekaną pietruszką. Dodajemy ryż , cynamon i jogurt. Odrobinę pieprzymy i całość wyrabiamy na jednolitą masę.</p><p>4.Na dwa ułożone liście wykładamy łyżkę farszu i zwijamy jak gołąbki. Wsadzamy do pomidorowego sosu i dusimy ok 40 minut. W razie konieczności dolewając płyn.</p><p></p><p>Ps1. Farszem można spokojnie nadziewać liście kapusty włoskiej.</p><p>Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego Tima Malzera</p><p>Ps3. Z podanego przepisu wychodzi ok 8 roladek</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1474930, member: 140"] [SIZE=14][B]Duszone mangoldowe roladki[/B][/SIZE] [ATTACH=full]85920[/ATTACH] kilkanaście liści mangold z wyciętym trzpieniem 150 g cebuli 2 ząbki czosnku 30 ml oliwki 1 duża puszka pomidorów 100 ml białego wina 500 ml bulionu sól i pieprz łyżeczka cukru pęczek pietruszki 75 g czarnych oliwek bez pestek 400 g mięsa mielonego 150 ml greckiego jogurtu płaska łyżeczka cynamonu 125 g ryżu (basmati) Oliwkę i listki mięty do dekoracji 1.Liście mangold w gorącej osolonej wodzie przez minutę blanszujemy. Wyjmujemy i osuszamy. 2.W większym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dosmażamy chwilkę i dodajemy następnie : pomidory, wino i bulion. Doprawiamy do smaku dodając łyżeczkę cukru. 3.Mielone mieszamy z pokrojonym na kawałki oliwkami i posiekaną pietruszką. Dodajemy ryż , cynamon i jogurt. Odrobinę pieprzymy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. 4.Na dwa ułożone liście wykładamy łyżkę farszu i zwijamy jak gołąbki. Wsadzamy do pomidorowego sosu i dusimy ok 40 minut. W razie konieczności dolewając płyn. Ps1. Farszem można spokojnie nadziewać liście kapusty włoskiej. Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego Tima Malzera Ps3. Z podanego przepisu wychodzi ok 8 roladek [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Duszone mangoldowe roladki
Top
Bottom