- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Duszone ogórki
- 600 g ogórków
- ½ czerwonej i żółtej papryki
- 2 małe cebule
- 30 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
- 125 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany do smaku
- natka pietruszki, koperek do smaku
1.Ogórki obieramy, przekrawamy na połowę i wyjmujemy ziarna. Kroimy w 5 mm półkrążki.
2.Paprykę kroimy w podobnej grubości kawałki, a cebulę w cieniutkie półkrążki. Pietruszkę i koperek siekamy drobno.
3.Na maśle smażymy cebulę, dodajemy ogórki i paprykę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy wszystko przez 8 do 10 minut.
4.Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier, bulion warzywny oraz śmietanę. Wszystko mieszamy.
5. Na koniec posypujemy ziołami.
Ps1 Podajemy na przykład z mielonymi, albo już, jako większa porcja – solo.
Ps2 Zamiast papryki można użyć marchwi, ale ją trzeba odpowiednio szybko podsmażyć
Ps3 Przepis pochodzi z
https://www.youtube.com/watch?v=0ILjCs4O1Yg

- 600 g ogórków
- ½ czerwonej i żółtej papryki
- 2 małe cebule
- 30 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
- 125 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany do smaku
- natka pietruszki, koperek do smaku
1.Ogórki obieramy, przekrawamy na połowę i wyjmujemy ziarna. Kroimy w 5 mm półkrążki.
2.Paprykę kroimy w podobnej grubości kawałki, a cebulę w cieniutkie półkrążki. Pietruszkę i koperek siekamy drobno.
3.Na maśle smażymy cebulę, dodajemy ogórki i paprykę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy wszystko przez 8 do 10 minut.
4.Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier, bulion warzywny oraz śmietanę. Wszystko mieszamy.
5. Na koniec posypujemy ziołami.
Ps1 Podajemy na przykład z mielonymi, albo już, jako większa porcja – solo.
Ps2 Zamiast papryki można użyć marchwi, ale ją trzeba odpowiednio szybko podsmażyć
Ps3 Przepis pochodzi z
https://www.youtube.com/watch?v=0ILjCs4O1Yg