Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Duszone zrazy wołowe z Monachium*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 964308" data-attributes="member: 2721"><p>Pyszny i szybki <a href="http://www.chefkoch.de/rezepte/1218501227358318/Muenchner-Sossfleisch-oder-Saures-Rindfleisch-oder-Boefflamott.html" target="_blank">sposób</a> na pożywne danie obiadowe. Nieprzyzwoicie dobre!</p><p></p><p>[ATTACH=full]51576[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p>40 dag wołowiny, najlepiej zrazówki ( ponieważ nie było, kupiłam tzw. wołowe extra - dobrze się sprawdziło) - z tego wykroiłam 6 kotletów</p><p>100 g masła</p><p>2 łyżki maki pszennej</p><p>2 marchewki</p><p>1 nieduża pietruszka</p><p>1/2 pora - część zielona</p><p>1 nieduża cebula</p><p>1-2 łyżki octu z białego wina</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>1 listek laurowy</p><p>2 ziarenka ziela angielskiego</p><p>czarny pieprz i sól - do smaku</p><p></p><p>500 ml wody</p><p>1 łyżeczka gęstej śmietany</p><p></p><p>Mięso pokroić na kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm. Warzywa oczyścić / obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w dużą kostkę. Cebulę posiekać. Pora pokroić w półplasterki.</p><p>W dużym garnku rozpuścić masło. Chwilę dusić na nim warzywa, po czym wsypać mąkę. Mieszając, zrobić rumianą zasmażkę. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i łyżkę octu. Sos powinien być wyrazisty w smaku.</p><p></p><p>Dodać surowe mięso i dusić na małym ogniu przez 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać, by nie przywarło do dna. Jeśli woda wyparowała - uzupełnić. </p><p>Kiedy mięso będzie miękkie, dodać drugą łyżkę octu i łyżeczkę śmietany. Wymieszać.</p><p>Podawać z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51571[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 964308, member: 2721"] Pyszny i szybki [URL="http://www.chefkoch.de/rezepte/1218501227358318/Muenchner-Sossfleisch-oder-Saures-Rindfleisch-oder-Boefflamott.html"]sposób[/URL] na pożywne danie obiadowe. Nieprzyzwoicie dobre! [ATTACH=full]51576[/ATTACH] 40 dag wołowiny, najlepiej zrazówki ( ponieważ nie było, kupiłam tzw. wołowe extra - dobrze się sprawdziło) - z tego wykroiłam 6 kotletów 100 g masła 2 łyżki maki pszennej 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/2 pora - część zielona 1 nieduża cebula 1-2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego czarny pieprz i sól - do smaku 500 ml wody 1 łyżeczka gęstej śmietany Mięso pokroić na kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm. Warzywa oczyścić / obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w dużą kostkę. Cebulę posiekać. Pora pokroić w półplasterki. W dużym garnku rozpuścić masło. Chwilę dusić na nim warzywa, po czym wsypać mąkę. Mieszając, zrobić rumianą zasmażkę. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i łyżkę octu. Sos powinien być wyrazisty w smaku. Dodać surowe mięso i dusić na małym ogniu przez 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać, by nie przywarło do dna. Jeśli woda wyparowała - uzupełnić. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać drugą łyżkę octu i łyżeczkę śmietany. Wymieszać. Podawać z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi. [ATTACH=full]51571[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Duszone zrazy wołowe z Monachium*
Top
Bottom