Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Duszonka słoikowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1648698" data-attributes="member: 67"><p>Duszonkę, tę z pierwszego postu, gotowałam w szybkowarze, a tę drugą nie. Niedługo będę robić nową tuszonkę, to na pewno zapasteryzuję (a właściwie wysterylizuję) w szybkowarze, porównam organoleptycznie z zachowaną starą i sprawozdam. Nie powinno być różnic, bo słoiki szczelnie zamknięte, ale zobaczymy. </p><p>Jak długi czas sterylizacji w szybkowarze? Przyjmuje się, że tyle, ile trzeba czasu, żeby potrawę ugotować + 50%. </p><p>A to zalezy również od samego garnka, w instrukcji powinno być podane osiągane przez garnek cisnienie i czasy gotowania dla poszczegolnych rodzajów składników. </p><p>(1 bar = 0,99 atm, co daje wzrost temp. o około 10 stopni ponad 100, co wystarczy do sterylizacji )</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1648698, member: 67"] Duszonkę, tę z pierwszego postu, gotowałam w szybkowarze, a tę drugą nie. Niedługo będę robić nową tuszonkę, to na pewno zapasteryzuję (a właściwie wysterylizuję) w szybkowarze, porównam organoleptycznie z zachowaną starą i sprawozdam. Nie powinno być różnic, bo słoiki szczelnie zamknięte, ale zobaczymy. Jak długi czas sterylizacji w szybkowarze? Przyjmuje się, że tyle, ile trzeba czasu, żeby potrawę ugotować + 50%. A to zalezy również od samego garnka, w instrukcji powinno być podane osiągane przez garnek cisnienie i czasy gotowania dla poszczegolnych rodzajów składników. (1 bar = 0,99 atm, co daje wzrost temp. o około 10 stopni ponad 100, co wystarczy do sterylizacji ) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Duszonka słoikowa*
Top
Bottom