Duszony udziec jelenia w sosie śmietanowym

alumn

Member
Wrz 11, 2009
42
0
0
Przepis pochodzi z książki kucharskiej pt. "Das große Sacher Kochbuch" autorstwa pana Franza Maier-Bruck i wpisuje się w nurt starej, tradycyjnej kuchni austriackiej. Przepisy, które tam znajdziemy pochodzą m.in. od kucharzy cesarzy austriackich,a książka jest klasyką dla intertesujących się tradycyjną kuchnią austriacką.

Udka z jelenia kupiłem kiedyś w Lidlu i zrobiłem wg. tego przepisu. Były przepyszne
icon_smile.gif

Składniki na 8 porcji (wg. książki, lecz są tak dobre,że na mniej
icon_razz.gif
)
1kg udźca z jelenia (można do 1,5kg nie zmieniając proporcji reszty składników)
120g szpeku (wędzony boczek)
sól, pieprz
100g smalcu lub oleju
100g mieszanki pokrojonych w kostkę - pora, selera, marchwi
1 mała cebula - pokrojona w grubą kostkę
sok z cytryny lub ocet (dałem sok z cytryny)
5 ziaren pieprzu
4 rozgniecione jagody jałowca
1/2 listka laurowego (lub 1 mały)
40g mąki (mniej więcej 1/3 szklanki)
125ml czerwonego wytrawnego wina
125ml kwaśnej śmietany

Udziec rozbić, natrzeć solą i piperzem, naszpikować boczkiem i przypiec na rozgrzanym smalcu w naczyniu, które włożymy do piekarnika.
Dodać pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe, sok z cytryny (lub ocet) i pozostałe przyprawy. Włożyc do piekarnika i piec do miękkości mięsa.
Jak mięso będzie miękkie, wyjąć i do tego sosu, który powstał, dodać mąki, krótko podgrzać na gazie. Jak uporamy się z mąką, dodać śmietany, wina i mieszać uzyskując konsystencję sosu.

Sos polać na talerzu na porcje udek, resztę serwować w sosjerce. Genialnie pasuje do kopytek lub klusek śląskich w towarzystwie czerwonej kapusty na ciepło. Przynajmniej u mnie :D

Smacznego
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy