Dutch Baby, czyli omlet z piekarnika

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Wpisuję, może w końcu kogoś zachęcę do zrobienia ;-). Podaję wersję z książki "Wielki ogarniacz kuchni".

Na patelnię o średnicy 26 cm, taką którą można wstawić do piekarnika:

3 duże jajka
pół szklanki (125 ml) mąki
pół szklanki (125 ml) mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
szczypta mielonej gałki muszkatołowej lub ekstrakt z wanilii (wolę z ekstraktem, daję 1 łyżeczkę)

masło do pieczenia - wg przepisu 4 łyżki, ja daję znacznie mniej, 1-1,5

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, w międzyczasie zmiksować wszystkie składniki (ja mieszam trzepaczką rózgową). Do nagrzanego piekarnika wstawić patelnię z masłem, jak masło się roztopi wlać przygotowaną masę i piec 15 minut. W książce piszą, żeby po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i jeszcze dopiekać przez 5 minut. U mnie te pierwsze 15 w zupełności wystarcza, ale zazwyczaj robię z 2 jajek.

Ja najbardziej lubię omlet oprószony cukrem pudrem, kolega je z mascarpone.

IMG_20240916_151335590.jpg

Ostatnia edycja:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
One szybko opadają. To moje zdjęcie jest jeszcze z piekarnika, wtedy są fajnie napuszone. Potem robią się plaskate.

Edit: no właśnie widać jaki Twój był piękny i puchaty na tym podlinkowanym zdjęciu.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Ten podlinkowany to inny, w sensie że dawno robiony. Dzisiejszy nieco opadł, ale takiej pięknej górki na środku nie miał.

• Like
Reakcje: Aniutka

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,610
4,740
113
No ja to jestem, kupiłam dzisiaj foremkę specjalnie do tego cuda :zahn:
Miałam zapytać czy kwadratowa może być bo ona jest właśnie kwadratowa, ale widzę, że Ela w takiej robiła więc się nada (y)
Czy myślicie, że we frytce mogę go upiec? Mam ten model :gruebel:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,187
7,894
113
Obstawiam, że tak, frytkownica to w rzeczywistości mały piekarnik, a ta Twoja, z tego, co pamiętam, ma grzałki z góry i z dołu.

• Like
Reakcje: reniam_123

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Tylko pamiętaj, że to mocno rośnie. Żeby Ci do pokrywki nie przywarło. Ostrzegam na zapas, bo nie znam tego urządzenia i jego wymiarów.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
To jest w zasadzie przepis na klasyczny Yorrkshire Pudding. :) Nie robiłam go nigdy w jednym naczyniu, ale w foremkach do muffinek już kilka razy. U mnie występował tylko w wersji wytrawnej, z okazji większego obiadu rodzinnego, z udziałem jakiejś pieczeni, bo świetnie wchłonie/przyjmie sporo sosu. :)
Żeby otrzymać puchaty wyrób, musi być spełniony jeden podstawowy warunek: forma nie może być tylko wysmarowana tłuszczem, musi go tam być więcej i ten tłuszcz razem formą muszą być bardzo gorące. Do foremek muffinowych dawałam po 2 łyżeczki rozpuszczonego masła, podgrzewałam w piekarniku w zasadzie do wrzenia, potem trzeba wyjąć blache z foremkami i możliwie szybko napełnić je ciastem. Po wstawieniu do pieca natychmiast wystrzeliwują w górę, wysoko ponad foremki przybierając czasem przedziwne kształty. Dobrze wyrośnięte nie opadają szybko, w smaku przypominają trochę ptysie. :)Są łatwe w wykonaniu i bardzo atrakcyjne.
Nie mam swojego zdjęcia, ale tak wyglądają: https://www.google.com/imgres?q=Pud...d=2ahUKEwjdh-3HuMyIAxXNQvEDHSLLLooQM3oECFMQAA
:)

Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Aniutka i yrsa

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Ja zwykle nagrzewam żeliwna patelnię w piekarniku, potem dodaję masło i jak się roztopi wlewam masę jajeczną.
Nigdy nie jadłam Yorkshire pudding, ide się dokształcić.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy