Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Duże serca z piernika
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 1669951" data-attributes="member: 232"><p>[ATTACH=full]99832[/ATTACH]</p><p></p><p>Duze serca z piernika </p><p>Składniki na: 3 duże serca o wymiarach ok 18 x 20 cm</p><p>300g mąki pszennej jasnej,</p><p>150 g maki pszennej razowej </p><p>200g miodu, </p><p>40g masła, </p><p>100g cukru, </p><p>1 jajo, </p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej, </p><p>1-2 lyżki mleka </p><p>2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub oddzielnie cynamon, goździki mielone, odrobina pieprzu), </p><p>&#189; łyżeczki kakao </p><p>&#189; łyżeczki soli</p><p></p><p> Lukier:</p><p>1 białko,</p><p>ok. 150g cukru pudru</p><p>ew. kilka kropel soku z cytryny</p><p></p><p></p><p>Miód, cukier. sól i masło podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru.</p><p>Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawami do miski.</p><p>Dodać lekko przestudzoną masę miodową oraz jajko.</p><p>Wymieszać na gładkie ciasto dodając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.</p><p>Ciasto, które będzie lekko płynne odstawić do lodówki na 8-12 godzin.</p><p>Zimne ciasto wyjąć na stolnice dobrze wysypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać za pomocą noża i wczesniej przygotowanego szablonu bądz odpowiedniej formy ( jeśli się ma) duże serca.</p><p>Oczywiście z tego ciasta mozna również wycinać dowolne mniejsze pierniczki.</p><p></p><p>Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 1669951, member: 232"] [ATTACH=full]99832[/ATTACH] Duze serca z piernika Składniki na: 3 duże serca o wymiarach ok 18 x 20 cm 300g mąki pszennej jasnej, 150 g maki pszennej razowej 200g miodu, 40g masła, 100g cukru, 1 jajo, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1-2 lyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub oddzielnie cynamon, goździki mielone, odrobina pieprzu), ½ łyżeczki kakao ½ łyżeczki soli Lukier: 1 białko, ok. 150g cukru pudru ew. kilka kropel soku z cytryny Miód, cukier. sól i masło podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawami do miski. Dodać lekko przestudzoną masę miodową oraz jajko. Wymieszać na gładkie ciasto dodając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto, które będzie lekko płynne odstawić do lodówki na 8-12 godzin. Zimne ciasto wyjąć na stolnice dobrze wysypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać za pomocą noża i wczesniej przygotowanego szablonu bądz odpowiedniej formy ( jeśli się ma) duże serca. Oczywiście z tego ciasta mozna również wycinać dowolne mniejsze pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Duże serca z piernika
Top
Bottom