Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dwa przepisy na ciasto kruche na spody do mazurków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 94804" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z książki 'Ciasta i ciastka' seria Le cordon Bleu Kuchnia Domowa wyd.Konemann i pierwotnie słuzył jako spód do tarty.Robiłam go kilka razy i spokojnie może służyć za spód do mazurka</p><p></p><p>200 g mąki</p><p>duża szczypta soli</p><p>70 g masła schłodzonego</p><p>80 g cukru pudru</p><p>1 jajko lekko roztrzepane</p><p>1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego</p><p></p><p>Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć </p><p>masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie </p><p>w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli </p><p>wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20 </p><p>minut.</p><p>Wysmarowac miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.</p><p>Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 3 </p><p>mm.Włożyc je do formy i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozgrzać </p><p>piekarnik do 190 stopni.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim </p><p>papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na </p><p>następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do </p><p>przestudzenia.</p><p></p><p></p><p>----------------------------------------------------------------------------------</p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki M.Łebkowskiego 'Przysmaki polskiego stołu'</p><p></p><p>300 g mąki</p><p>200 g masła</p><p>100 g cukru</p><p>1 żółtko</p><p>2 łyżki śmietany</p><p></p><p>Posiekać masło z maka i cukrem.Palcami rozetrzeć grudki,dodać żółtko i śmietanę.Zagnieść ciasto,uformować w kulę,owinąć folią i schłodzic w lodówce.Na wysypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.wyłozyć nim dwie formy,ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp.200 stopni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 94804, member: 151"] Przepis pochodzi z książki 'Ciasta i ciastka' seria Le cordon Bleu Kuchnia Domowa wyd.Konemann i pierwotnie słuzył jako spód do tarty.Robiłam go kilka razy i spokojnie może służyć za spód do mazurka 200 g mąki duża szczypta soli 70 g masła schłodzonego 80 g cukru pudru 1 jajko lekko roztrzepane 1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20 minut. Wysmarowac miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 3 mm.Włożyc je do formy i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. ---------------------------------------------------------------------------------- Przepis pochodzi z książki M.Łebkowskiego 'Przysmaki polskiego stołu' 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany Posiekać masło z maka i cukrem.Palcami rozetrzeć grudki,dodać żółtko i śmietanę.Zagnieść ciasto,uformować w kulę,owinąć folią i schłodzic w lodówce.Na wysypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.wyłozyć nim dwie formy,ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp.200 stopni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dwa przepisy na ciasto kruche na spody do mazurków
Top
Bottom