Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dwuwarstwowy sernik truskawkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1143643" data-attributes="member: 592"><p>Naprawdę pyszny sernik , jest bardzo delikatny , nie za słodki , lekko kwaskowy , pachnący , pyszny </p><p></p><p>[ATTACH=full]64789[/ATTACH]</p><p></p><p>przepis można <a href="http://www.marthastewart.com/340256/strawberries-and-cream-cheesecake" target="_blank">tu </a> po angielsku znaleźć , ja korzystałam z przepisu zamieszczonego tu na F<a href="http://fuzjasmakow.blogspot.com/2011/05/dwuwarstwowy-sernik-truskawkowy.html" target="_blank">uzji Smaku </a></p><p><strong>Dwuwarstwowy sernik truskawkowy </strong></p><p></p><p>na podstawie przepisu Marthy Stewart, z magazynu Living/lato 2010</p><p></p><p>2 jajka </p><p>750g truskawek </p><p>1/2 szklanki cukru ( ja dałam 2/3 szklanki cukru pudru )</p><p>750g kremowego serka (ja użyłam Delficko ) </p><p>250g serka mascarpone</p><p>nasiona z jednej laski wanilii </p><p>225g ciastek Digestive bez czekolady +3 łyżki rozpuszczonego masła </p><p>3 łyżki syropu kukurydzianego (zastąpiłam 2 łyżkami zwykłego miodu) </p><p></p><p>Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce i skropić miodem , wstawić do piekarnika- temperatura 150 stopni . Piec przez około godzinę- półtorej do czasu, gdy nieco zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Wraz z sokiem rozgnieść owoce widelcem w miseczce i odstawić do wystudzenia. </p><p>W tym czasie przygotować spód: ciastka rozgnieść wałkiem lub zmiksować blenderem, połączyć z rozpuszczonym, ostudzonym masłem i wyłożyć masą równomiernie tortownicę o średnicy 21-22cm. ( u mnie tortownica ciut większa bo ma chyba 24 cm)</p><p>Ciastkami nie pokrywać brzegów tortownicy. Odstawić do lodówki na dłuższą chwilę po czym podpiec, aby się lekko zrumienił, w temperaturze ok. 180 stopni.</p><p> Przygotować masę serową : 750g sera zmiksować, aby nabrał kremowej konsystencji. Następnie dodać stopniowo cukier oraz 1/4 łyżeczki soli. Miksować do połączenia, po czym pojedynczo dodać jajka. Potem dodać nasiona wanilii (można użyć kilku kropli ekstraktu waniliowego) oraz serek mascarpone. Miksować jeszcze około trzech minut, do czasu gdy wszystko dokładnie się razem połączy i w masie nie będzie żadnych grudek. </p><p>Cztery szklanki masy serowej połączyć mikserem z przestudzonymi truskawkami. Masę truskawkową wylać na podpieczony spód, wygładzić. Na wierzch wykładać białą masę serową tak, aby nie połączyć obu warstw (na początku będzie to dość kłopotliwe, im więcej masy serowej dodacie tym łatwiej będzie wam ją rozprowadzać). Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego (lub zwyczajnej blaszki do pieczenia). Zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą i wstawić do piekarnika</p><p>Ja nie piekłam w kąpieli, a w opaskach mokrych gazet wg metody co podała <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230&hl=sernik" target="_blank">Joanna,</a> ale od raz wstawałam do piekarnika o temperaturze 160 stopni i nie wyciągałam w trakcie, aby jeszcze raz moczyć opaski , tylko ,że warstwa mokrych opasek była potrójna. </p><p>Piec przez ok. godzinę. </p><p>Po tym czasie wyciągnąć sernik z wody, piekarnika , odstawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wstawić na minimum cztery godziny do lodówki, przy czym najlepiej jest pozostawić go na całą noc. </p><p></p><p>Ja przed podaniem ozdobiłam odrobiną topionej białej czekolady </p><p></p><p>[ATTACH=full]64790[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1143643, member: 592"] Naprawdę pyszny sernik , jest bardzo delikatny , nie za słodki , lekko kwaskowy , pachnący , pyszny [ATTACH=full]64789[/ATTACH] przepis można [URL="http://www.marthastewart.com/340256/strawberries-and-cream-cheesecake"]tu [/URL] po angielsku znaleźć , ja korzystałam z przepisu zamieszczonego tu na F[URL="http://fuzjasmakow.blogspot.com/2011/05/dwuwarstwowy-sernik-truskawkowy.html"]uzji Smaku [/URL] [B]Dwuwarstwowy sernik truskawkowy [/B] na podstawie przepisu Marthy Stewart, z magazynu Living/lato 2010 2 jajka 750g truskawek 1/2 szklanki cukru ( ja dałam 2/3 szklanki cukru pudru ) 750g kremowego serka (ja użyłam Delficko ) 250g serka mascarpone nasiona z jednej laski wanilii 225g ciastek Digestive bez czekolady +3 łyżki rozpuszczonego masła 3 łyżki syropu kukurydzianego (zastąpiłam 2 łyżkami zwykłego miodu) Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce i skropić miodem , wstawić do piekarnika- temperatura 150 stopni . Piec przez około godzinę- półtorej do czasu, gdy nieco zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Wraz z sokiem rozgnieść owoce widelcem w miseczce i odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować spód: ciastka rozgnieść wałkiem lub zmiksować blenderem, połączyć z rozpuszczonym, ostudzonym masłem i wyłożyć masą równomiernie tortownicę o średnicy 21-22cm. ( u mnie tortownica ciut większa bo ma chyba 24 cm) Ciastkami nie pokrywać brzegów tortownicy. Odstawić do lodówki na dłuższą chwilę po czym podpiec, aby się lekko zrumienił, w temperaturze ok. 180 stopni. Przygotować masę serową : 750g sera zmiksować, aby nabrał kremowej konsystencji. Następnie dodać stopniowo cukier oraz 1/4 łyżeczki soli. Miksować do połączenia, po czym pojedynczo dodać jajka. Potem dodać nasiona wanilii (można użyć kilku kropli ekstraktu waniliowego) oraz serek mascarpone. Miksować jeszcze około trzech minut, do czasu gdy wszystko dokładnie się razem połączy i w masie nie będzie żadnych grudek. Cztery szklanki masy serowej połączyć mikserem z przestudzonymi truskawkami. Masę truskawkową wylać na podpieczony spód, wygładzić. Na wierzch wykładać białą masę serową tak, aby nie połączyć obu warstw (na początku będzie to dość kłopotliwe, im więcej masy serowej dodacie tym łatwiej będzie wam ją rozprowadzać). Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego (lub zwyczajnej blaszki do pieczenia). Zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą i wstawić do piekarnika Ja nie piekłam w kąpieli, a w opaskach mokrych gazet wg metody co podała [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230&hl=sernik"]Joanna,[/URL] ale od raz wstawałam do piekarnika o temperaturze 160 stopni i nie wyciągałam w trakcie, aby jeszcze raz moczyć opaski , tylko ,że warstwa mokrych opasek była potrójna. Piec przez ok. godzinę. Po tym czasie wyciągnąć sernik z wody, piekarnika , odstawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wstawić na minimum cztery godziny do lodówki, przy czym najlepiej jest pozostawić go na całą noc. Ja przed podaniem ozdobiłam odrobiną topionej białej czekolady [ATTACH=full]64790[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dwuwarstwowy sernik truskawkowy
Top
Bottom