Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dynia marynowana luksusowa i normalna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1027183" data-attributes="member: 5092"><p>Mam trzy przepisy na dynię marynowaną. Pierwszy z nich nazywa się nie wiem dlaczego &quot;Dynia marynowana luksusowa&quot;. Przepis mam od teściowej, która robiła to każdej jesieni. Robiłam i ja przed laty i bardzo dobre to było ale przez ten czas dorobiłam się innego przepisu, już bez luksusu w nazwie, za to też bez tracenia czasu bez potrzeby. </p><p></p><p><strong>Dynia marynowana luksusowa:</strong></p><p>1 dynia średnia , pokrojona w dość dużą kostkę > Włożyć do garnka, zalać 2 l wrzącej wody i zagotować na malutkim ogniu przez 1 minutę. To jest ważne żeby nie dłużej, ale żeby wrzało. Wodę odcedzić, zmierzyć, uzupelnić ilość do 2 litrow. Dodać:</p><p> 1 litr octu 10%</p><p>2 kg cukru</p><p>goździki</p><p>cynamon na czubek łyżeczki</p><p>Zagotować, zalać dynię, zostawić na 24 h. Po 24 h to samo: odcedzić, zagotować, zalać dynię. Na trzeci dzień to samo. Po wystudzeniu nakładać dynie do słoiczków, zakręcić i podobno można nie pasteryzować ale ja jednak zagotowywałam tylko tyle, żeby złapało. </p><p></p><p><strong>Dynia marynowana zwyczajna</strong>przepis pochodzi ze starej książki &quot;Dobra kuchnia&quot; wy. Watra z 1990 r</p><p>1 kg dyni</p><p>3 szkl wody</p><p>40 dkg cukru</p><p>1/4 szkl octu 6% (w przepisie, ja daję 10%)</p><p>gożdziki, cynamon</p><p>Dynię pokroić w kostkę lub wydrążyc łyżeczką kulki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ułożyć w słojach. Z wody, cukru, octu i przypraw ugotować zalewę i gorącą zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min. Ja jednak pasteryzuję krócej znacznie, 10 min to jest wszystko.</p><p></p><p>Trzeci przepis to <strong>słodka marynata z dyni</strong> z książki K. Pyszkowskiej i D. Zimnickiej &quot;Kuchnia na cztery pory roku&quot;</p><p>1 kg dyni </p><p>przyprawy: goździki, cynamon, skórka z cytryny</p><p>zalewa: 3 szkl wody, 70 dkg cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szkl 1/2 szkl octu 10% lub 1 pełna łyżeczka kwasku cytrynowego.</p><p>Po obraniu dynię pokroić w równe kostki albo wydrążyć kulki. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop. Dynię wkładać partiami do syropu, obgotować, odsączyć.Od razu po odcedzeniu układać w słoikach. </p><p>Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać ocet lub kwasek. Do każdego słoika wkładać po 2-3 goździki , kawałki cynamonu i skórki cytryny. Gorącym syropem zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min. </p><p>Nie używać cynamonu w proszku tylko kory.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1027183, member: 5092"] Mam trzy przepisy na dynię marynowaną. Pierwszy z nich nazywa się nie wiem dlaczego "Dynia marynowana luksusowa". Przepis mam od teściowej, która robiła to każdej jesieni. Robiłam i ja przed laty i bardzo dobre to było ale przez ten czas dorobiłam się innego przepisu, już bez luksusu w nazwie, za to też bez tracenia czasu bez potrzeby. [B]Dynia marynowana luksusowa:[/B] 1 dynia średnia , pokrojona w dość dużą kostkę > Włożyć do garnka, zalać 2 l wrzącej wody i zagotować na malutkim ogniu przez 1 minutę. To jest ważne żeby nie dłużej, ale żeby wrzało. Wodę odcedzić, zmierzyć, uzupelnić ilość do 2 litrow. Dodać: 1 litr octu 10% 2 kg cukru goździki cynamon na czubek łyżeczki Zagotować, zalać dynię, zostawić na 24 h. Po 24 h to samo: odcedzić, zagotować, zalać dynię. Na trzeci dzień to samo. Po wystudzeniu nakładać dynie do słoiczków, zakręcić i podobno można nie pasteryzować ale ja jednak zagotowywałam tylko tyle, żeby złapało. [B]Dynia marynowana zwyczajna[/B]przepis pochodzi ze starej książki "Dobra kuchnia" wy. Watra z 1990 r 1 kg dyni 3 szkl wody 40 dkg cukru 1/4 szkl octu 6% (w przepisie, ja daję 10%) gożdziki, cynamon Dynię pokroić w kostkę lub wydrążyc łyżeczką kulki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ułożyć w słojach. Z wody, cukru, octu i przypraw ugotować zalewę i gorącą zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min. Ja jednak pasteryzuję krócej znacznie, 10 min to jest wszystko. Trzeci przepis to [B]słodka marynata z dyni[/B] z książki K. Pyszkowskiej i D. Zimnickiej "Kuchnia na cztery pory roku" 1 kg dyni przyprawy: goździki, cynamon, skórka z cytryny zalewa: 3 szkl wody, 70 dkg cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szkl 1/2 szkl octu 10% lub 1 pełna łyżeczka kwasku cytrynowego. Po obraniu dynię pokroić w równe kostki albo wydrążyć kulki. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop. Dynię wkładać partiami do syropu, obgotować, odsączyć.Od razu po odcedzeniu układać w słoikach. Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać ocet lub kwasek. Do każdego słoika wkładać po 2-3 goździki , kawałki cynamonu i skórki cytryny. Gorącym syropem zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min. Nie używać cynamonu w proszku tylko kory. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dynia marynowana luksusowa i normalna
Bottom