Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Dynia pieczona z chili i szałwią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1356957" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Dynia pieczona z chili i szałwią</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - Gino D'Acampo &quot;Buonissimo!&quot;</p><p></p><p>6 porcji </p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 nieduże dynie typu hokkaido ze skórką, pokrojone w cienkie łódeczki</p><p>100 g bułki tartej</p><p>6 łyżek oliwy</p><p>1 średnia ostra czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno pokrojona</p><p>3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki (u mnie przeciśnięte przez praskę)</p><p>10 listków świeżej szałwi ( u mnie posiekane)</p><p>4 łyżki startego sera pecorino ( u mnie grana padano)</p><p>sól, świeżo mielony czarny pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.</p><p>Bułkę tartą skropić połową oliwy, doprawić solą i pieprzem. Ja wymieszalam ją jeszcze z utartym serem.</p><p>Łódeczki z dyni ułożyć skórą do dołu w naczyniu do zapiekania, skropić pozostałą oliwą, posypać chili, czosnkiem, solą i szałwią.</p><p>Wierzch posypać bułką tartą i serem.</p><p>Piec ok. 40 -45 minut ( ja piekłam 30, bo lubię, jak dynia jest twardawa i jędrna).</p><p>Podawać na gorąco.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Robiłam z połowę mniejszej porcji, na oko.</p><p>Po prostu niebo w gębie.</p><p>Nawet panowie zmietli do ostatniego okruszka.</p><p>Podałam do kotletów tego samego autora:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36622" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36622</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]77803[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1356957, member: 1024"] [B]Dynia pieczona z chili i szałwią[/B] Źródło przepisu - Gino D'Acampo "Buonissimo!" 6 porcji [B]Składniki:[/B] 2 nieduże dynie typu hokkaido ze skórką, pokrojone w cienkie łódeczki 100 g bułki tartej 6 łyżek oliwy 1 średnia ostra czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki (u mnie przeciśnięte przez praskę) 10 listków świeżej szałwi ( u mnie posiekane) 4 łyżki startego sera pecorino ( u mnie grana padano) sól, świeżo mielony czarny pieprz [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułkę tartą skropić połową oliwy, doprawić solą i pieprzem. Ja wymieszalam ją jeszcze z utartym serem. Łódeczki z dyni ułożyć skórą do dołu w naczyniu do zapiekania, skropić pozostałą oliwą, posypać chili, czosnkiem, solą i szałwią. Wierzch posypać bułką tartą i serem. Piec ok. 40 -45 minut ( ja piekłam 30, bo lubię, jak dynia jest twardawa i jędrna). Podawać na gorąco. Moje uwagi: Robiłam z połowę mniejszej porcji, na oko. Po prostu niebo w gębie. Nawet panowie zmietli do ostatniego okruszka. Podałam do kotletów tego samego autora: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36622"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36622[/URL] [ATTACH=full]77803[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Dynia pieczona z chili i szałwią
Top
Bottom