Dynia zapiekana pod beszamelem

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
1 kg miąższu z dyni
1/3 szklanki rosołu
3/4 szklanki tartego sera
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
sól, biały pieprz

Miąższ dyni kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy ją rosołem. Na maśle zesmażamy mąkę, po czym rozprowadzamy ją mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu wciąż mieszając. Kiedy sos zgęstnieje łączymy go z śmietaną, sokiem z cytryny, trzema łyżkami tartego żółtego sera i doprawiamy solą i białym pieprzem. Gorącym sosem zalewamy dynię, posypujemy całość pozostałym tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 20-25 minut.

IMG_0587.jpg

źródło: "Kuchnia polska" E.Aszkiewicz
 

Załączniki

  • IMG_0587.jpg
    IMG_0587.jpg
    103 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy