Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Dynia zapiekana pod beszamelem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 769500" data-attributes="member: 2755"><p>1 kg miąższu z dyni</p><p>1/3 szklanki rosołu</p><p>3/4 szklanki tartego sera</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 szklanka mleka</p><p>3 łyżki śmietany</p><p>sok z cytryny</p><p>sól, biały pieprz</p><p></p><p>Miąższ dyni kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy ją rosołem. Na maśle zesmażamy mąkę, po czym rozprowadzamy ją mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu wciąż mieszając. Kiedy sos zgęstnieje łączymy go z śmietaną, sokiem z cytryny, trzema łyżkami tartego żółtego sera i doprawiamy solą i białym pieprzem. Gorącym sosem zalewamy dynię, posypujemy całość pozostałym tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 20-25 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]34489[/ATTACH]</p><p></p><p>źródło: &quot;Kuchnia polska&quot; E.Aszkiewicz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 769500, member: 2755"] 1 kg miąższu z dyni 1/3 szklanki rosołu 3/4 szklanki tartego sera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 3 łyżki śmietany sok z cytryny sól, biały pieprz Miąższ dyni kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy ją rosołem. Na maśle zesmażamy mąkę, po czym rozprowadzamy ją mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu wciąż mieszając. Kiedy sos zgęstnieje łączymy go z śmietaną, sokiem z cytryny, trzema łyżkami tartego żółtego sera i doprawiamy solą i białym pieprzem. Gorącym sosem zalewamy dynię, posypujemy całość pozostałym tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 20-25 minut. [ATTACH=full]34489[/ATTACH] źródło: "Kuchnia polska" E.Aszkiewicz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Dynia zapiekana pod beszamelem
Top
Bottom