900 g dyni obranej ze skóry i bez nasion i miąższu
oliwa z oliwek do smażenia
1 por ( biała część)
1 ząbek czosnku ( duży albo 2 małe)
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka zmielonego imbiru
900 ml wywaru z kurczaka ( ale może to być również kostka rosołowa na szybko albo wywar z warzyw)
sól, pieprz,
Na patelni obsmażyć czosnek i pora aż zmięknie, dodać imbir i kminek. Smażyć mieszając przez kolejną minutę. Do garnka z wywarem włożyć pokrojoną w plasterki dynię, doprowadzic do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 min. aż dynia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki zmiksować.Można podawać z grzankami i natką.
polecam bo dynia to wspaniałe zródło beta karotenu ( przerabiany w naszym organizmie na wit A, która jest przecież tak ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ukł. nerwowego, pokarmowego i ogólnie powoduje że piękniejemy, wygładza nam się skóra, zmarszczki) oraz zawiera pektyny, które np. likwidują stany zapalne jelit, no i wogole same plusy z jedzenia dyni.
oliwa z oliwek do smażenia
1 por ( biała część)
1 ząbek czosnku ( duży albo 2 małe)
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka zmielonego imbiru
900 ml wywaru z kurczaka ( ale może to być również kostka rosołowa na szybko albo wywar z warzyw)
sól, pieprz,
Na patelni obsmażyć czosnek i pora aż zmięknie, dodać imbir i kminek. Smażyć mieszając przez kolejną minutę. Do garnka z wywarem włożyć pokrojoną w plasterki dynię, doprowadzic do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 min. aż dynia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki zmiksować.Można podawać z grzankami i natką.
polecam bo dynia to wspaniałe zródło beta karotenu ( przerabiany w naszym organizmie na wit A, która jest przecież tak ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ukł. nerwowego, pokarmowego i ogólnie powoduje że piękniejemy, wygładza nam się skóra, zmarszczki) oraz zawiera pektyny, które np. likwidują stany zapalne jelit, no i wogole same plusy z jedzenia dyni.