Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Dyniowe parfait*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1027253" data-attributes="member: 5092"><p>Przepis podaję dokładnie tak jak go kiedyś zapisałam. W oryginale potrzebna jest świeża dynia, zapewniam jednak, że z musu można go zrobić o wiele szybciej i tak samo dobry. Używałam cukru waniliowego zamiast wanilii, zamiast ciastek jeśli ich nie ma, najczęściej suchy biszkopt upieczony na wszelki wypadek. Nie mieszam, tylko w szklanym dużym kieliszku układam warstwami, na samej górze bita śmietana, ew. ze śmietanfixem.</p><p><strong></strong></p><p><strong> Parfait dyniowe</strong> <a href="http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49" target="_blank">http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49</a></p><p>300 g dyni (np. Hokkaido), 250 g śmietany kremowej, 100 g miodu, 1–2 laski wanilii, 50 g ciasteczek migdałowych (amaretti).</p><p>Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie. Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić. Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.</p><p></p><p>Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1027253, member: 5092"] Przepis podaję dokładnie tak jak go kiedyś zapisałam. W oryginale potrzebna jest świeża dynia, zapewniam jednak, że z musu można go zrobić o wiele szybciej i tak samo dobry. Używałam cukru waniliowego zamiast wanilii, zamiast ciastek jeśli ich nie ma, najczęściej suchy biszkopt upieczony na wszelki wypadek. Nie mieszam, tylko w szklanym dużym kieliszku układam warstwami, na samej górze bita śmietana, ew. ze śmietanfixem. [B] Parfait dyniowe[/B] [URL="http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49"]http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49[/URL] 300 g dyni (np. Hokkaido), 250 g śmietany kremowej, 100 g miodu, 1–2 laski wanilii, 50 g ciasteczek migdałowych (amaretti). Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie. Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić. Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki. Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Dyniowe parfait*
Top
Bottom