Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Dyniowe rogaliki na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gucio" data-source="post: 1691550" data-attributes="member: 3601"><p>Kolejne rogale z okazji Rogalikowego Tygodnia - przepis na bazie Rogali na zakwasie od <a href="https://www.blogger.com/blog/post/edit/7301689616999286686/8765182694808035699#" target="_blank">smakowitychleb.pl</a>.</p><p></p><p>450g Mąki pszennej typ 650</p><p>2 łyżki Musu dyniowego</p><p>150g Aktywnego zakwasu żytniego</p><p>220ml Mleka</p><p>5 łyżeczek Cukru</p><p>Duża szczypta soli</p><p>30g Masła</p><p></p><p>Wymieszać zakwas z musem dyniowym. Dodać przesianą mąkę, cukier i sól.</p><p>W rondlu podgrzać mleko, aby było letnie. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia masła. Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5-7 minut. Na koniec kilka slap and fold (<a href="https://www.youtube.com/watch?v=cbBO4XyL3iM" target="_blank">wideo</a>). Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5-3 godziny. W tym czasie składamy co godzinę.</p><p>Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką (używałem mąki ryżowej) i wałkujemy na koło lub prostokąt o grubości 0,5 cm. Dzielimy na trójkąty a następnie zwijamy rogale.</p><p>Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.</p><p>Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Przed pieczeniem rogale posmarowałem białkiem jajka z mlekiem i posypałem makiem i sezamem.</p><p>Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.</p><p>[ATTACH]101867[/ATTACH][ATTACH]101868[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gucio, post: 1691550, member: 3601"] Kolejne rogale z okazji Rogalikowego Tygodnia - przepis na bazie Rogali na zakwasie od [URL='https://www.blogger.com/blog/post/edit/7301689616999286686/8765182694808035699#']smakowitychleb.pl[/URL]. 450g Mąki pszennej typ 650 2 łyżki Musu dyniowego 150g Aktywnego zakwasu żytniego 220ml Mleka 5 łyżeczek Cukru Duża szczypta soli 30g Masła Wymieszać zakwas z musem dyniowym. Dodać przesianą mąkę, cukier i sól. W rondlu podgrzać mleko, aby było letnie. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia masła. Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5-7 minut. Na koniec kilka slap and fold ([URL='https://www.youtube.com/watch?v=cbBO4XyL3iM']wideo[/URL]). Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5-3 godziny. W tym czasie składamy co godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką (używałem mąki ryżowej) i wałkujemy na koło lub prostokąt o grubości 0,5 cm. Dzielimy na trójkąty a następnie zwijamy rogale. Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Przed pieczeniem rogale posmarowałem białkiem jajka z mlekiem i posypałem makiem i sezamem. Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. [ATTACH alt="Rogale śniadaniowe na zakwasie.jpg"]101867[/ATTACH][ATTACH alt="Rogale śniadaniowe na zakwasie2.jpg"]101868[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Dyniowe rogaliki na zakwasie
Top
Bottom