- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Pyszne bułki- ślimaczki pochodzą z bloga Moje Ekspresje Kulinarne
Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem
Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej( po połowie luksusowej i krupczatki)
2 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka puree z dyni
4 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
szklanka cukru (1/2 szklanki)
115g roztopionego, przestudzonego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
Na nadzienie:
3/4 szklanki cukru (dałam mój ulubiony czyli palmowy)
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
Cukier i cynamon wymieszać razem
Ciasto:
Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem. (jeśli składniki są zimne to proponuję drożdże rozpuścić w odrobinie mleka)
Dodajemy dynię, jajka, żółtka i pół szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto, powoli wlewając przestudzone masło.
Powinniśmy otrzymać lśniące, miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, to dodajemy kilka łyżek mąki więcej
A jeśli natomiast będzie za suche, to dodajemy odrobinę więcej mleka. Wszystko zależy od tego, jak rzadkie jest puree z dyni, którego użyjemy do wypieku)
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po upływie czasu ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy na prostokąt ( grubość około 4mm)
Wierzch smarujemy masłem i posypujemy równomiernie cukrem cynamonowym.
Następnie ciasto zawijamy w roladę i kroimy w plastry grubości około 2 - 2,5cm.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
Pieczemy w 180*C przez około 20 minut.
Po ostudzeniu smarujemy lukrem - obowiązkowo
Lukier:
szklanka cukru pudru
mleko, woda lub sok z cytryny
Do cukru dodajemy powoli tyle płynu, aby uzyskać idealną konsystencję.


Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem
Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej( po połowie luksusowej i krupczatki)
2 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka puree z dyni
4 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
szklanka cukru (1/2 szklanki)
115g roztopionego, przestudzonego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
Na nadzienie:
3/4 szklanki cukru (dałam mój ulubiony czyli palmowy)
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
Cukier i cynamon wymieszać razem
Ciasto:
Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem. (jeśli składniki są zimne to proponuję drożdże rozpuścić w odrobinie mleka)
Dodajemy dynię, jajka, żółtka i pół szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto, powoli wlewając przestudzone masło.
Powinniśmy otrzymać lśniące, miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, to dodajemy kilka łyżek mąki więcej
A jeśli natomiast będzie za suche, to dodajemy odrobinę więcej mleka. Wszystko zależy od tego, jak rzadkie jest puree z dyni, którego użyjemy do wypieku)
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po upływie czasu ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy na prostokąt ( grubość około 4mm)
Wierzch smarujemy masłem i posypujemy równomiernie cukrem cynamonowym.
Następnie ciasto zawijamy w roladę i kroimy w plastry grubości około 2 - 2,5cm.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
Pieczemy w 180*C przez około 20 minut.
Po ostudzeniu smarujemy lukrem - obowiązkowo
Lukier:
szklanka cukru pudru
mleko, woda lub sok z cytryny
Do cukru dodajemy powoli tyle płynu, aby uzyskać idealną konsystencję.
