Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Dyniowy kibbeh z kozim serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kiiri" data-source="post: 1327571" data-attributes="member: 5590"><p>Dyniowy Kibbeh (Kibbeh la&#8217;teen)</p><p></p><p>[ATTACH=full]75783[/ATTACH]</p><p></p><p>Kibbeh jest bardzo popularnym daniem w rejonie Lewantu. Mozna je robic na setki sposobow, jednak najczesciej spotyka sie kibbeh gdzie &#8220;skorupka&#8221; zrobiona jest z przemielonego bulguru, cebuli, przypraw i miesa (z mielonej baraniny, jagnieciny, wolowiny lub kozy). Kibbeh moze byc z farszem lub bez. Istnieja rowniez wegetarianskie kibbeh (oszukane kibbeh) na bazie soczewicy lub dyni.</p><p></p><p><strong>UWAGA!!!</strong> Czesc skladnikow podana jest wagowo (gramy) a czesc objetosciowo (mililitry)!!!</p><p>Przepis pochodzi z tego bloga: <a href="http://www.tasteofbeirut.com/2011/09/squash-kibbeh-balls/" target="_blank">http://www.tasteofbeirut.com/2011/09/squash-kibbeh-balls/</a></p><p></p><p><strong><u>Skladniki:</u></strong></p><p></p><p><u>Na skorupke kibbeh:</u></p><p>500g puree z ugotowanej lub upieczonej dyni</p><p>115g drobno mielonego bulguru, namoczonego w wodzie przez ok 5 min</p><p>Kilka malych bialych cebulek obtoczonych w sumaku (zakladam ze pewnie sprzedaja takie piklowane w sloikach, zamiast tego dalam peczek szczypiorku i osobno sumak)</p><p>garstka posiekanych ziol - dalam pietruszke</p><p>1/2 lyzeczki bialego pieprzu</p><p>1/2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego</p><p>1/2 lyzeczki cynamonu</p><p>1 lyzeczka kuminu</p><p>1 lyzeczka ostrej papryki</p><p>sol</p><p>120ml kaszy manny</p><p>60mll maki</p><p></p><p><u>Na farsz<strong>*</strong>:</u></p><p>250gr sera koziego</p><p>250ml drobno posiekanej mozzarelli</p><p>60ml drobno posiekanych orzechow wloskich</p><p>60ml tlustej smietany</p><p>2 duze jajka</p><p>2-3 lyzki drobno posiekanej pietruszki</p><p>2-3 lyzki drobno posiekanego koperku lub innego ziola (dalam tymianek)</p><p>1 starty duzy zabek czosnku</p><p>1/2 lyzeczki bialego pieprzu</p><p>1/2 lyzeczki mieszanki 7 przypraw (baharat)</p><p>1/2 lyzeczki tymianku lub za&#8217;ataru</p><p>1/2 lyzeczki ostrej papryki</p><p>sol</p><p></p><p>olej</p><p>cytryna do podania</p><p></p><p><strong>*</strong>Moj farsz uproscilam, nie dalam jajek ani smietany. Zapomnialam kupic orzechy. Masy serowej wychodzi wedlug mnie za duzo. Nastepnym razem bede robic z okolo polowy porcji. Wedlug mnie robienie bez smietany i jajek ulatwia sprawe, bo farsz jest wtedy dosc zwarty ale ciagle wystarczajaco lepki do utworzenia malych farszowych kuleczek.</p><p></p><p>1. Odcisnac dokladnie wode z bulguru. Wszystkie skladniki wrzucic do blendera i przemielic. Musialam dodac nieco wiecej maki i troche bulki tartej zeby masa byla bardziej zwarta. Wstawic do lodowki</p><p></p><p>2. Przygotowac farsz mieszajac dokladnie wszystkie skladniki. Uformowac male kulki. Mozna wrzucic je na 15 min do zamrazalnika zeby latwiej bylo pozniej formowac kibbeh. Moje kulki (ze wzgledu na modyfikacje) byly zwarte i nie bylo takiej potrzeby.</p><p></p><p>3. Formowac kulki z masy na skorke kibbeh i wciskac kulke z farszu do srodka. Tuz przed smazeniem obtoczylam kibbeh w mace. Smazyc na glebokim rozgrzanym oleju az skorka sie zezloci. Podawac z cwiartkami cytryny.</p><p></p><p>SMACZNEGO</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kiiri, post: 1327571, member: 5590"] Dyniowy Kibbeh (Kibbeh la’teen) [ATTACH=full]75783[/ATTACH] Kibbeh jest bardzo popularnym daniem w rejonie Lewantu. Mozna je robic na setki sposobow, jednak najczesciej spotyka sie kibbeh gdzie “skorupka” zrobiona jest z przemielonego bulguru, cebuli, przypraw i miesa (z mielonej baraniny, jagnieciny, wolowiny lub kozy). Kibbeh moze byc z farszem lub bez. Istnieja rowniez wegetarianskie kibbeh (oszukane kibbeh) na bazie soczewicy lub dyni. [B]UWAGA!!![/B] Czesc skladnikow podana jest wagowo (gramy) a czesc objetosciowo (mililitry)!!! Przepis pochodzi z tego bloga: [URL="http://www.tasteofbeirut.com/2011/09/squash-kibbeh-balls/"]http://www.tasteofbeirut.com/2011/09/squash-kibbeh-balls/[/URL] [B][U]Skladniki:[/U][/B] [U]Na skorupke kibbeh:[/U] 500g puree z ugotowanej lub upieczonej dyni 115g drobno mielonego bulguru, namoczonego w wodzie przez ok 5 min Kilka malych bialych cebulek obtoczonych w sumaku (zakladam ze pewnie sprzedaja takie piklowane w sloikach, zamiast tego dalam peczek szczypiorku i osobno sumak) garstka posiekanych ziol - dalam pietruszke 1/2 lyzeczki bialego pieprzu 1/2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 lyzeczki cynamonu 1 lyzeczka kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki sol 120ml kaszy manny 60mll maki [U]Na farsz[B]*[/B]:[/U] 250gr sera koziego 250ml drobno posiekanej mozzarelli 60ml drobno posiekanych orzechow wloskich 60ml tlustej smietany 2 duze jajka 2-3 lyzki drobno posiekanej pietruszki 2-3 lyzki drobno posiekanego koperku lub innego ziola (dalam tymianek) 1 starty duzy zabek czosnku 1/2 lyzeczki bialego pieprzu 1/2 lyzeczki mieszanki 7 przypraw (baharat) 1/2 lyzeczki tymianku lub za’ataru 1/2 lyzeczki ostrej papryki sol olej cytryna do podania [B]*[/B]Moj farsz uproscilam, nie dalam jajek ani smietany. Zapomnialam kupic orzechy. Masy serowej wychodzi wedlug mnie za duzo. Nastepnym razem bede robic z okolo polowy porcji. Wedlug mnie robienie bez smietany i jajek ulatwia sprawe, bo farsz jest wtedy dosc zwarty ale ciagle wystarczajaco lepki do utworzenia malych farszowych kuleczek. 1. Odcisnac dokladnie wode z bulguru. Wszystkie skladniki wrzucic do blendera i przemielic. Musialam dodac nieco wiecej maki i troche bulki tartej zeby masa byla bardziej zwarta. Wstawic do lodowki 2. Przygotowac farsz mieszajac dokladnie wszystkie skladniki. Uformowac male kulki. Mozna wrzucic je na 15 min do zamrazalnika zeby latwiej bylo pozniej formowac kibbeh. Moje kulki (ze wzgledu na modyfikacje) byly zwarte i nie bylo takiej potrzeby. 3. Formowac kulki z masy na skorke kibbeh i wciskac kulke z farszu do srodka. Tuz przed smazeniem obtoczylam kibbeh w mace. Smazyc na glebokim rozgrzanym oleju az skorka sie zezloci. Podawac z cwiartkami cytryny. SMACZNEGO [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Dyniowy kibbeh z kozim serem
Top
Bottom