- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1 puszka ananasów w lekkim syropie (waga puszki 565 g)
200 ml wody
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
cukier żelujący
Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Zalewę wlać do garnka (u mnie było jej 200 ml), dodać pokrojowego ananasa, wodę, cukier i cukier waniliowy. Ilość cukru możemy regulować w zależności od naszych upodobań. Następnie dodajemy zgodną z zaleceniami na opakowaniu ilość cukru żelującego. Ja użyłam cukru żelującego 3:1. Gotować wg. zaleceń producenta cukru żelującego.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, które natychmiast zamykać. Studzić postawione na zakrętkach. Z tej ilości wychodzą 2 słoiczki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: