Dżem ananasowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
dzem_anansowy.JPG

1 puszka ananasów w lekkim syropie (waga puszki 565 g)
200 ml wody
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
cukier żelujący

Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Zalewę wlać do garnka (u mnie było jej 200 ml), dodać pokrojowego ananasa, wodę, cukier i cukier waniliowy. Ilość cukru możemy regulować w zależności od naszych upodobań. Następnie dodajemy zgodną z zaleceniami na opakowaniu ilość cukru żelującego. Ja użyłam cukru żelującego 3:1. Gotować wg. zaleceń producenta cukru żelującego.

Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, które natychmiast zamykać. Studzić postawione na zakrętkach. Z tej ilości wychodzą 2 słoiczki.
 

Załączniki

  • dzem_anansowy.JPG
    dzem_anansowy.JPG
    99 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy