Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzem cytrusowy MzM
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1598096" data-attributes="member: 956"><p>Zrobiłam niedawno ten dżem. Jednak lekko zmieniłam proporcje, bo z oryginalnych wychodziła mi wodnisty.</p><p></p><p>4 pomarańcze</p><p>1 grapefruit sweetie</p><p>około 3/4 kg cukru (warto wsypać najpierw mniej i sprawdzić smak)</p><p>sok z 1 cytryny</p><p>łyżka startego imbiru</p><p>z pomarańczy i grapefruita wycięłam fileciki, resztę soku z nich wcisnęłam do owoców, które rozdrobniłam lekko malakserem i zasypałam cukrem, dodałam imbir. Skórkę z 1 pomarańczy gotowałam 5 minut i po wystudzeniu, pokroiłam bez albedo w bardzo cienkie paseczki i dorzuciłam do owoców. Gotowałam około 30-40 minut na średnim ogniu. Ostudziłam, sprawdziłam konsystencję, dodałam sok z cytryny i ponownie pogotowałam około 10 minut. Przełożyłam do wyparzonych słoiczków.</p><p>[ATTACH=full]93964[/ATTACH]</p><p></p><p>Chyba jeszcze bardziej smakuje mi dżem zrobiony tylko z grapefruitów sweetie.</p><p>Użyłam 5 sztuk sweetie (tylko same fileciki, które bardzo łatwo zrobić, bo grapefruit ma łatwo odchodzące skórki i nie trzeba wycinać tak, jak z pomarańczy). Do tego około 70-75 dkg cukru i połowę ugotowanej i całkowicie pozbawionej albedo skórki z 1 owocu. Robiłam tak, jak wyżej.</p><p></p><p>[ATTACH=full]93974[/ATTACH]</p><p>Wyszło mi po 3 słoiki dżemowe każdego rodzaju.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1598096, member: 956"] Zrobiłam niedawno ten dżem. Jednak lekko zmieniłam proporcje, bo z oryginalnych wychodziła mi wodnisty. 4 pomarańcze 1 grapefruit sweetie około 3/4 kg cukru (warto wsypać najpierw mniej i sprawdzić smak) sok z 1 cytryny łyżka startego imbiru z pomarańczy i grapefruita wycięłam fileciki, resztę soku z nich wcisnęłam do owoców, które rozdrobniłam lekko malakserem i zasypałam cukrem, dodałam imbir. Skórkę z 1 pomarańczy gotowałam 5 minut i po wystudzeniu, pokroiłam bez albedo w bardzo cienkie paseczki i dorzuciłam do owoców. Gotowałam około 30-40 minut na średnim ogniu. Ostudziłam, sprawdziłam konsystencję, dodałam sok z cytryny i ponownie pogotowałam około 10 minut. Przełożyłam do wyparzonych słoiczków. [ATTACH=full]93964[/ATTACH] Chyba jeszcze bardziej smakuje mi dżem zrobiony tylko z grapefruitów sweetie. Użyłam 5 sztuk sweetie (tylko same fileciki, które bardzo łatwo zrobić, bo grapefruit ma łatwo odchodzące skórki i nie trzeba wycinać tak, jak z pomarańczy). Do tego około 70-75 dkg cukru i połowę ugotowanej i całkowicie pozbawionej albedo skórki z 1 owocu. Robiłam tak, jak wyżej. [ATTACH=full]93974[/ATTACH] Wyszło mi po 3 słoiki dżemowe każdego rodzaju. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzem cytrusowy MzM
Bottom