Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem dyniowo -jablkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alik" data-source="post: 358550" data-attributes="member: 576"><p>Mam przepis, robiłam wg niego dżem, ale już bardzo dawno temu.</p><p></p><p><strong>Dżem z dyni i jabłek</strong></p><p></p><p>4 kg dyni</p><p>4 kg kwaśnych jabłek</p><p>1-2 kg cukru /zależnie jak bardzo ma być słodki/</p><p>esencja pomarańczowa</p><p>kwasek cytrynowy</p><p></p><p>Dynię i jabłka obrać, pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Połowę dyni zasypać częścią cukru i odstawić Jabłka i drugą połowę dyni włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, wsypać pozostałą część cukru i smażyć na wolnym ogniu aż się rozpadnie i odparuje nadmiar płynu. Wówczas dodać dynię uprzednio zasypaną cukrem i odrobinę kwasku cytrynowego / do smaku - nie może być mdłe/ i smażyć Gdy dżem zgęstnieje wyłączyć gaz i wtedy dopiero dodać esencję pomarańczową /wg uznania/.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alik, post: 358550, member: 576"] Mam przepis, robiłam wg niego dżem, ale już bardzo dawno temu. [B]Dżem z dyni i jabłek[/B] 4 kg dyni 4 kg kwaśnych jabłek 1-2 kg cukru /zależnie jak bardzo ma być słodki/ esencja pomarańczowa kwasek cytrynowy Dynię i jabłka obrać, pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Połowę dyni zasypać częścią cukru i odstawić Jabłka i drugą połowę dyni włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, wsypać pozostałą część cukru i smażyć na wolnym ogniu aż się rozpadnie i odparuje nadmiar płynu. Wówczas dodać dynię uprzednio zasypaną cukrem i odrobinę kwasku cytrynowego / do smaku - nie może być mdłe/ i smażyć Gdy dżem zgęstnieje wyłączyć gaz i wtedy dopiero dodać esencję pomarańczową /wg uznania/. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem dyniowo -jablkowy
Top
Bottom