Dżem dyniowy z jabłkami i pomarańczą

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Kupiłam gazetkę "Moje Gotowanie EXTRA - Dania za grosik", wydanie październikowe z tego roku. Gdyby nie Festiwal Dyni 2010 to pewnie w ogóle nie zwróciłabym na ten przepis uwagi, a tak - proszę bardzo:

Składniki (6-7 słoików 0,25 l):
- 1 kg oczyszczonego miąższu dyni
- 50 dag kwaśnych jabłek
- 1 pomarańcza
- 40 dag cukru
- torebka zagęstnika do konfitur
- 1/2 płaskiej łyżeczki imbiru
- płaska łyżeczka cynamonu

Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć do garnka o szerokim dnie, podlać wodą (ja wlałam 1/2 szklanki), wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę (taką mniejszą i większą), dodać do dyni. Dusić wszystko razem, aż dynia i jabłka puszczą sok i zaczną się rozpadać. Wtedy dodać cukier i gotować na małym ogniu, około 40 minut. W tym czasie wyszorować i sparzyć pomarańczę, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.
Gdy z masy jabłkowo-dyniowej odparuje już większość soku, a masa będzie konsystencji dżemu, wsypać zagęstnik do konfitur, imbir, cynamon, dodać startą skórkę z pomarańczy i wlać sok. Wymieszać, zagotować, pogotować jeszcze z 5 minut.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem na ściereczce, jak ostygną odwrócić.

d_em_dyniowy_2.jpg

na zdjęciu dżem wygląda ciemny, w rzeczywistości jest jaśniejszy
icon_smile.gif

nam ten dżem bardzo smakuje
lecker.gif

Załączniki

• d_em_dyniowy_2.jpg
    d_em_dyniowy_2.jpg
    82.7 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy