- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
dla Margot 
1.5kg renglod
1 gwiazda anyzu
1.5kg cukru
Do przygotowania tego dzemu wybieram sloneczny dzien. Renglody myje, obrywam ogonki i ukladam je na drobnej siatce w ogrodzie, w sloncu.
Wkladam owoce do duzego garnka, dodaje gwiazde i 100ml wody. Gotuje delikatnie, az skorki sliwek zmiekna (sliwki nie moga sie rozgotowac!)
Wyjmuje gwiazde i wsypuje cukier, nadal gotuje na malym ogniu, mieszajac, do calkowitego rozpuszczenia cukru. Nastepnie doprowadzam do wrzenia i lyzka cedzakowa zdejmuje wszystkie pestki, ktore pojawia sie na powierzchni dzemu. Gotuje ostro przez ok 10-15 minut, temperatura dzemu powinna wynosic 105 C.
Gotowy dzem zdejmuje z ognia i usuwam z niego piane. Mieszam dobrze i zostawiam na 20 minut. Mieszam raz jeszcze i przekladam do przygotowanych sloiczkow. Nakladam woskowane krazki i zamyklam pokrywkami.
Dzem wg tego przepisu mozna przygotowac z kazdego rodzajus sliwek, doskonale wychodza tez z Damsons i Victoria. Zamiast gwiazdy dodaje rowniez gozdziki i kore cynamonowa. Polecam - sezon na renglody juz rozpoczety!
1.5kg renglod
1 gwiazda anyzu
1.5kg cukru
Do przygotowania tego dzemu wybieram sloneczny dzien. Renglody myje, obrywam ogonki i ukladam je na drobnej siatce w ogrodzie, w sloncu.
Wkladam owoce do duzego garnka, dodaje gwiazde i 100ml wody. Gotuje delikatnie, az skorki sliwek zmiekna (sliwki nie moga sie rozgotowac!)
Wyjmuje gwiazde i wsypuje cukier, nadal gotuje na malym ogniu, mieszajac, do calkowitego rozpuszczenia cukru. Nastepnie doprowadzam do wrzenia i lyzka cedzakowa zdejmuje wszystkie pestki, ktore pojawia sie na powierzchni dzemu. Gotuje ostro przez ok 10-15 minut, temperatura dzemu powinna wynosic 105 C.
Gotowy dzem zdejmuje z ognia i usuwam z niego piane. Mieszam dobrze i zostawiam na 20 minut. Mieszam raz jeszcze i przekladam do przygotowanych sloiczkow. Nakladam woskowane krazki i zamyklam pokrywkami.
Dzem wg tego przepisu mozna przygotowac z kazdego rodzajus sliwek, doskonale wychodza tez z Damsons i Victoria. Zamiast gwiazdy dodaje rowniez gozdziki i kore cynamonowa. Polecam - sezon na renglody juz rozpoczety!
Ostatnią edycję dokonał moderator: