Dzem renklodowy

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
dla Margot :D

1.5kg renglod
1 gwiazda anyzu
1.5kg cukru


Do przygotowania tego dzemu wybieram sloneczny dzien. Renglody myje, obrywam ogonki i ukladam je na drobnej siatce w ogrodzie, w sloncu.
Wkladam owoce do duzego garnka, dodaje gwiazde i 100ml wody. Gotuje delikatnie, az skorki sliwek zmiekna (sliwki nie moga sie rozgotowac!)

Wyjmuje gwiazde i wsypuje cukier, nadal gotuje na malym ogniu, mieszajac, do calkowitego rozpuszczenia cukru. Nastepnie doprowadzam do wrzenia i lyzka cedzakowa zdejmuje wszystkie pestki, ktore pojawia sie na powierzchni dzemu. Gotuje ostro przez ok 10-15 minut, temperatura dzemu powinna wynosic 105 C.

Gotowy dzem zdejmuje z ognia i usuwam z niego piane. Mieszam dobrze i zostawiam na 20 minut. Mieszam raz jeszcze i przekladam do przygotowanych sloiczkow. Nakladam woskowane krazki i zamyklam pokrywkami.

Dzem wg tego przepisu mozna przygotowac z kazdego rodzajus sliwek, doskonale wychodza tez z Damsons i Victoria. Zamiast gwiazdy dodaje rowniez gozdziki i kore cynamonowa. Polecam - sezon na renglody juz rozpoczety!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
banana.gif

to trzeba się brać do roboty
icon_mrgreen.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Skad wiedzialas,ze dzis tez robilam,Dziuniu?
z cynamonem,i bez pestek
012.JPG 014.JPG
 

Załączniki

  • 012.JPG
    012.JPG
    109.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 014.JPG
    014.JPG
    95.9 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy