Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem wiśniowy na ostro
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 882220" data-attributes="member: 10341"><p>Zrobiłam po raz pierwszy, dlatego z pojedynczej porcji. A szkoda, bo okazał się rewelacyjny. Te 4 słoiczki różnej wielkości starczą mi akurat na prezenty, czyli trzeba będzie powtórzyć gotowanie. Ale przepis jest nadzwyczaj prosty.</p><p></p><p>[ATTACH=full]44348[/ATTACH] </p><p><strong> </strong></p><p>[ATTACH=full]44349[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg wiśni</p><p>0,5 kg cukru</p><p>otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 limonki</p><p>płaska łyżeczka grubo mielonego lub tłuczonego zielonego pieprzu</p><p>2 łyżki żel-fixu (3:1)</p><p></p><p>Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Zasypujemy je w garnku cukrem, dodajemy skórkę i sok z limonki, potem pieprz i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez pół godziny. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Zostawiamy do następnego dnia. </p><p>Na drugi dzień znów gotujemy na małym ogniu, tak samo jak pierwszego dnia przez pół godziny bez przykrycia. Trzy minuty pod koniec gotowania dodajemy żel- fix i dokładnie mieszamy. </p><p>Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.</p><p>Jeśli dla kogoś wiśnie są za kwaśne, może dodać ok. 10 dkg cukru więcej.</p><p>Zamieściłam oba, dosyć nieudane zdjęcia. Tak to jest, jak się nie ma aparatu i korzysta się z czyjeś przypadkowej uprzejmości. Najpierw było tylko gotowanie w garnku i nie zanosiło się na nic więcej. Póżniej na szczęście jeszcze udało się sfotografować dżem w słoiku. Zamieściłam oba zdjęcia, bo mnie samą śmieszą perypetie z ilustracjami. Na szczęście nie ma to wpływu na smak przetworu, który polecam z pełnym przekonaniem do wypróbowania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 882220, member: 10341"] Zrobiłam po raz pierwszy, dlatego z pojedynczej porcji. A szkoda, bo okazał się rewelacyjny. Te 4 słoiczki różnej wielkości starczą mi akurat na prezenty, czyli trzeba będzie powtórzyć gotowanie. Ale przepis jest nadzwyczaj prosty. [ATTACH=full]44348[/ATTACH] [B] [/B] [ATTACH=full]44349[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 1 kg wiśni 0,5 kg cukru otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 limonki płaska łyżeczka grubo mielonego lub tłuczonego zielonego pieprzu 2 łyżki żel-fixu (3:1) Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Zasypujemy je w garnku cukrem, dodajemy skórkę i sok z limonki, potem pieprz i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez pół godziny. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Zostawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień znów gotujemy na małym ogniu, tak samo jak pierwszego dnia przez pół godziny bez przykrycia. Trzy minuty pod koniec gotowania dodajemy żel- fix i dokładnie mieszamy. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Jeśli dla kogoś wiśnie są za kwaśne, może dodać ok. 10 dkg cukru więcej. Zamieściłam oba, dosyć nieudane zdjęcia. Tak to jest, jak się nie ma aparatu i korzysta się z czyjeś przypadkowej uprzejmości. Najpierw było tylko gotowanie w garnku i nie zanosiło się na nic więcej. Póżniej na szczęście jeszcze udało się sfotografować dżem w słoiku. Zamieściłam oba zdjęcia, bo mnie samą śmieszą perypetie z ilustracjami. Na szczęście nie ma to wpływu na smak przetworu, który polecam z pełnym przekonaniem do wypróbowania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem wiśniowy na ostro
Top
Bottom