Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem wschodni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olela" data-source="post: 891033" data-attributes="member: 6716"><p>Przepis znaleziony na stronie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego <a href="http://www.kpodr.pl/dom/kulinaria/zatrzymac_zapach_lata_w_potrawach.php" target="_blank">link</a></p><p></p><p>Składniki:</p><ol> <li data-xf-list-type="ol">1,5 kg śliwek</li> <li data-xf-list-type="ol">0,5 kg gruszek (bergamotek)</li> <li data-xf-list-type="ol">0,5 kg jabłek antonówek</li> <li data-xf-list-type="ol">1 kg cukru</li> <li data-xf-list-type="ol">kilka goździków</li> <li data-xf-list-type="ol">łyżeczka cynamonu</li> <li data-xf-list-type="ol">2 kawałki laski wanilii</li> <li data-xf-list-type="ol">skórka pomarańczowa</li> </ol><p>Wykonanie:</p><p>Śliwki wydrylować, jabłka i gruszki obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Owoce wymieszać, przesypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do rondla i podgrzewać do 2 godzin, (po godzinie dodając przyprawy aromatyczne). Skórkę pomarańczową pokroić drobno i dodać pod koniec gotowania. Przełożyć do słoików i zamknąć. </p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>- dałam gruszki konferencja (twarde, słodkie)</p><p>- ilość cukru jak zwykle trzeba dopasować do własnych upodobań (przy bardzo dojrzałych śliwkach z powodzeniem wystarczy 70-80 dag)</p><p>- gotowałam dłużej bo po przepisowym czasie konsystencja bardziej przypominała kompot niż dżem</p><p>- goździki i pokrojoną laskę wanilii gotowałam w bawełnianym woreczku i wyłowiłam wcześniej (smak przypraw jak dla mnie był dostatecznie intensywny)</p><p>- jabłka i gruszki się nie rozgotowały, więc przed wrzuceniem skórki otartej z 1 pomarańczy potraktowałam dżem żyrafą</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olela, post: 891033, member: 6716"] Przepis znaleziony na stronie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego [URL="http://www.kpodr.pl/dom/kulinaria/zatrzymac_zapach_lata_w_potrawach.php"]link[/URL] Składniki: [LIST=1][*]1,5 kg śliwek [*]0,5 kg gruszek (bergamotek) [*]0,5 kg jabłek antonówek [*]1 kg cukru [*]kilka goździków [*]łyżeczka cynamonu [*]2 kawałki laski wanilii [*]skórka pomarańczowa [/LIST] Wykonanie: Śliwki wydrylować, jabłka i gruszki obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Owoce wymieszać, przesypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do rondla i podgrzewać do 2 godzin, (po godzinie dodając przyprawy aromatyczne). Skórkę pomarańczową pokroić drobno i dodać pod koniec gotowania. Przełożyć do słoików i zamknąć. Moje uwagi: - dałam gruszki konferencja (twarde, słodkie) - ilość cukru jak zwykle trzeba dopasować do własnych upodobań (przy bardzo dojrzałych śliwkach z powodzeniem wystarczy 70-80 dag) - gotowałam dłużej bo po przepisowym czasie konsystencja bardziej przypominała kompot niż dżem - goździki i pokrojoną laskę wanilii gotowałam w bawełnianym woreczku i wyłowiłam wcześniej (smak przypraw jak dla mnie był dostatecznie intensywny) - jabłka i gruszki się nie rozgotowały, więc przed wrzuceniem skórki otartej z 1 pomarańczy potraktowałam dżem żyrafą [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem wschodni
Top
Bottom