Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzem z ananasow i jablek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 886417" data-attributes="member: 1142"><p>Przepis: Lindy Wildsmith z ksiazki &quot;Preserve&quot;. Pachnie naprawde cudownie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam.</p><p></p><p><strong>1 kg miazszu ananasa, pokrojonego na male kawalki (zwykle 2 duze swieze ananasy)</strong></p><p><strong>2 duze jablka do gotowania, obrane i pokrojone na male kawalki</strong></p><p><strong>sok , swiezo wycisniety z 1 1/2 cytryny</strong></p><p><strong>1 kg cukru</strong></p><p><strong>8 zielonych kardamomow</strong></p><p></p><p>Obrane i pokrojone owoce waze najpierw, a pozniej przekladam do garnka i skrapiam je sokiem z cytryny. Na kazde 100g owocow przygotowuje 80g cukru, wsypuje do miseczki i wkladam do cieplego pieca aby cukier sie ogrzal.</p><p></p><p>Do owocow w garnku dolewam 150ml wody i na malym ogniu gotuje przez 30 minut, az ananasy zmiekana. W miedzyczasie otwieram kardamomy i wyjmuje z nich czarne nasionka, przekladam do mozdzierza i rozbijam je na proszek, ktory dodaje do gotujacych sie owocow.</p><p></p><p>Do owocowej masy dodaje odwazony cukier i dalej gotuje na malym ogniu, do calkowitego rozpuszczenia cukru, ciagle mieszajac. Nastepnie zwiekszam ogien i gotuje ostro przez 10-12 minut, az temperatura dzemu osiagnie 105C. Zdejmuje garnek z ognia, lyzka zbieram piane i zostawiam takna kilka minut. Potem przekladam do ogrzanych sloikow, nakladam papierki i zakrecam pokrywkami. </p><p></p><p>Wedlug tych samych proporcji zrobilam w zeszlym roku dzem, w ktorym ananasy zastapilam mango. Powiem tyko, ze dzem byl wspanialy!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 886417, member: 1142"] Przepis: Lindy Wildsmith z ksiazki "Preserve". Pachnie naprawde cudownie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam. [B]1 kg miazszu ananasa, pokrojonego na male kawalki (zwykle 2 duze swieze ananasy) 2 duze jablka do gotowania, obrane i pokrojone na male kawalki sok , swiezo wycisniety z 1 1/2 cytryny 1 kg cukru 8 zielonych kardamomow[/B] Obrane i pokrojone owoce waze najpierw, a pozniej przekladam do garnka i skrapiam je sokiem z cytryny. Na kazde 100g owocow przygotowuje 80g cukru, wsypuje do miseczki i wkladam do cieplego pieca aby cukier sie ogrzal. Do owocow w garnku dolewam 150ml wody i na malym ogniu gotuje przez 30 minut, az ananasy zmiekana. W miedzyczasie otwieram kardamomy i wyjmuje z nich czarne nasionka, przekladam do mozdzierza i rozbijam je na proszek, ktory dodaje do gotujacych sie owocow. Do owocowej masy dodaje odwazony cukier i dalej gotuje na malym ogniu, do calkowitego rozpuszczenia cukru, ciagle mieszajac. Nastepnie zwiekszam ogien i gotuje ostro przez 10-12 minut, az temperatura dzemu osiagnie 105C. Zdejmuje garnek z ognia, lyzka zbieram piane i zostawiam takna kilka minut. Potem przekladam do ogrzanych sloikow, nakladam papierki i zakrecam pokrywkami. Wedlug tych samych proporcji zrobilam w zeszlym roku dzem, w ktorym ananasy zastapilam mango. Powiem tyko, ze dzem byl wspanialy! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzem z ananasow i jablek
Top
Bottom