Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzem z brzoskwin, habanero i purpurowej bazylii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1397258" data-attributes="member: 1142"><p>Przepis wpisuje na zyczenie:</p><p></p><p>aromatyczny i bardzo smaczny dzem, ktory oczywiscie uwarzylam w sezonie brzoskwiniowym. Habanero sa dosc ostre, wiec dozowac nalezy z umiarem, szczegegolnie jesli zwykle nie gotujecie z chillies. Bazylia purpurowa rozni sie nieco w smaku zapachu od bazylii slodkiej, nie nalezy jednak jej pomijac bo dzem zdecydowanie zyskuje dzieki jej obecnosci, nadaje mu swiezego, kwiatowego zapachu. Dzem jednak jest zdecydowanie brzoskwiniowy.</p><p></p><p>Przepis adaptowalam, oryginal znalazlam <a href="http://lifeinrecipes.com/2011/08/05/peach-habanero-basil-jam/" target="_blank">tutaj</a>:</p><p></p><p><strong>1kg brzoskwin, wypestkowanych, pokrojonych na czastki</strong></p><p><strong>500g cukru </strong></p><p><strong>8 lyzek soku z limonki</strong></p><p><strong>2 -3 papryczki habanero, w calosci, z kilkoma nacieciami po bokach</strong></p><p><strong>3 galazki purpurowej bazylii</strong></p><p><strong>90 ml pektyn w plynie</strong></p><p></p><p>4-5 sloiczkow, umytych, wyparzonych</p><p></p><p></p><p>W rondlu wymieszac brzoskiwnie , cukier, sok, papryczki, zostawic na 15 minut az owoce puszcza sok. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien do min. i gotowac az calosc uzyska konsystencje dzemu ( zabralo mi to jakies 2,5 godziny), mieszajac okazjonalnie. Pod koniec dorzucic galazki bazylii, przemieszac i gotowac kolejnych kilka minut. Do dzemu wlac pektyny i po dokladnym wymieszaniu, znow zagotowac i trzymac na ostrym ogniu przez 5 minut.</p><p></p><p>Z goracego dzemu ostroznie usunac paryczki i bazylie i przelac go do gotowych sloikow. </p><p>Nie pasteryzowalam choc oryginalny przepis poleca pasteryzacje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1397258, member: 1142"] Przepis wpisuje na zyczenie: aromatyczny i bardzo smaczny dzem, ktory oczywiscie uwarzylam w sezonie brzoskwiniowym. Habanero sa dosc ostre, wiec dozowac nalezy z umiarem, szczegegolnie jesli zwykle nie gotujecie z chillies. Bazylia purpurowa rozni sie nieco w smaku zapachu od bazylii slodkiej, nie nalezy jednak jej pomijac bo dzem zdecydowanie zyskuje dzieki jej obecnosci, nadaje mu swiezego, kwiatowego zapachu. Dzem jednak jest zdecydowanie brzoskwiniowy. Przepis adaptowalam, oryginal znalazlam [URL="http://lifeinrecipes.com/2011/08/05/peach-habanero-basil-jam/"]tutaj[/URL]: [B]1kg brzoskwin, wypestkowanych, pokrojonych na czastki 500g cukru 8 lyzek soku z limonki 2 -3 papryczki habanero, w calosci, z kilkoma nacieciami po bokach 3 galazki purpurowej bazylii 90 ml pektyn w plynie[/B] 4-5 sloiczkow, umytych, wyparzonych W rondlu wymieszac brzoskiwnie , cukier, sok, papryczki, zostawic na 15 minut az owoce puszcza sok. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien do min. i gotowac az calosc uzyska konsystencje dzemu ( zabralo mi to jakies 2,5 godziny), mieszajac okazjonalnie. Pod koniec dorzucic galazki bazylii, przemieszac i gotowac kolejnych kilka minut. Do dzemu wlac pektyny i po dokladnym wymieszaniu, znow zagotowac i trzymac na ostrym ogniu przez 5 minut. Z goracego dzemu ostroznie usunac paryczki i bazylie i przelac go do gotowych sloikow. Nie pasteryzowalam choc oryginalny przepis poleca pasteryzacje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzem z brzoskwin, habanero i purpurowej bazylii
Top
Bottom