Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
dżem z cebuli do pieczeni, pasztetu i do wyjadania paluchem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 43527" data-attributes="member: 231"><p>Dżem z cebuli w tym wydaniu to specjał luksemburski. Mam do niego też przepis na pasztet luksemburski z koniakiem i orzeszkami pistacjowymi, jeśli kogoś zainteresuje,to chętnie dopiszę. </p><p></p><p>Jest bardzo prosty, ciężko coś zepsuć. Można go dość długo przechowywać w lodówce, nawet bez pasteryzowania i innych zabiegów przedłużających trwałość. </p><p></p><p>Składniki: </p><p>3 kg cebuli </p><p>0,5-0,75- kg cukru - ja daję tak na oko...</p><p>0,3 l octu 10%, winnego lub balsamicznego. Albo xeres, ale by było superancko!</p><p>trochę soku malinowego do smaku (ja daję ok pół szklanki chyba, ale nigdy nie mierzę)</p><p>1 puszka (ok 40g) koncentratu pomidorowego </p><p>1 łyżka stołowa kolendry </p><p>sól, pieprz </p><p></p><p>Pokroić cebulę w srednie plastry. Zagotować ocet z cukrem i kolendrą. Kiedy masa będzie miała konsystenję karmelu dodać koncentrat pomidorowy,ocet malinowy,cebulę. Smażyć jak zwykły dżem ok 20 minut. Dosmaczyc solą i pieprzem. Jeśli wyjdze zbyt leiste można dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie (ja nigdy nie miałąm takiej potrzeby) </p><p></p><p>przechowywać w lodówce, podawać do mięs,pieczeni, pasztetu, dziczyzny.</p><p>pozdrawiam, Malgosimi</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 43527, member: 231"] Dżem z cebuli w tym wydaniu to specjał luksemburski. Mam do niego też przepis na pasztet luksemburski z koniakiem i orzeszkami pistacjowymi, jeśli kogoś zainteresuje,to chętnie dopiszę. Jest bardzo prosty, ciężko coś zepsuć. Można go dość długo przechowywać w lodówce, nawet bez pasteryzowania i innych zabiegów przedłużających trwałość. Składniki: 3 kg cebuli 0,5-0,75- kg cukru - ja daję tak na oko... 0,3 l octu 10%, winnego lub balsamicznego. Albo xeres, ale by było superancko! trochę soku malinowego do smaku (ja daję ok pół szklanki chyba, ale nigdy nie mierzę) 1 puszka (ok 40g) koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa kolendry sól, pieprz Pokroić cebulę w srednie plastry. Zagotować ocet z cukrem i kolendrą. Kiedy masa będzie miała konsystenję karmelu dodać koncentrat pomidorowy,ocet malinowy,cebulę. Smażyć jak zwykły dżem ok 20 minut. Dosmaczyc solą i pieprzem. Jeśli wyjdze zbyt leiste można dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie (ja nigdy nie miałąm takiej potrzeby) przechowywać w lodówce, podawać do mięs,pieczeni, pasztetu, dziczyzny. pozdrawiam, Malgosimi [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
dżem z cebuli do pieczeni, pasztetu i do wyjadania paluchem
Top
Bottom