Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem z kumkwatów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1653329" data-attributes="member: 67"><p>1,25 kg owoców </p><p>Sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy </p><p>i 1 cytryny</p><p>5 mandarynek</p><p>laska cynamonu 3-4 cm</p><p>2 goździki</p><p>szklanka cukru</p><p>Owoce kumkwatu przekrawałam na 4 części i usuwałam pestki. Praca benedyktyńska, pestki są duże, małe i mikroskopijne, niestety. </p><p>Przygotowane owoce umieściłam w garnku z grubym dnem, zalałam sokiem z pomarańczy i cytryny, dodałam połowę cukru oraz przyprawy, podgrzałam do zagotowania. Po spróbowaniu owoce okazały się mocno gorzkawe, dlatego postanowiłam ten smak złagodzić obranymi i pokrojonymi w kostkę mandarynkami, które dołożyłam do garnka. </p><p>Całość na bardzo wolnym ogniu gotowała się do momentu, aż skórka kumkwatów stała się bardzo miękka, co trwało mniej więcej godzinę. Po spróbowaniu uznałam, że dżem jest mało słodki, dodam resztę cukru i wsypałam mieszając jedną torebkę dżemiksu 1:3 dr Oetkera. Po zagotowaniu gotowy dżem przełożyłam do wyprażonych słoiczków, zamknęłam i na kilkanaście minut zostawiłam je odwrócone do góry dnem. </p><p>Dżem jest przyjemnie kwaskowy, ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak oraz piękny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Nadaje sie jako dodatek smakowy do deserów i lodów, albo przybranie do ciasteczek. </p><p>Z tej ilości składników otrzymałam ok. 2,2 litra dżemu. </p><p>[ATTACH=full]98377[/ATTACH] [ATTACH=full]98381[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1653329, member: 67"] 1,25 kg owoców Sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy i 1 cytryny 5 mandarynek laska cynamonu 3-4 cm 2 goździki szklanka cukru Owoce kumkwatu przekrawałam na 4 części i usuwałam pestki. Praca benedyktyńska, pestki są duże, małe i mikroskopijne, niestety. Przygotowane owoce umieściłam w garnku z grubym dnem, zalałam sokiem z pomarańczy i cytryny, dodałam połowę cukru oraz przyprawy, podgrzałam do zagotowania. Po spróbowaniu owoce okazały się mocno gorzkawe, dlatego postanowiłam ten smak złagodzić obranymi i pokrojonymi w kostkę mandarynkami, które dołożyłam do garnka. Całość na bardzo wolnym ogniu gotowała się do momentu, aż skórka kumkwatów stała się bardzo miękka, co trwało mniej więcej godzinę. Po spróbowaniu uznałam, że dżem jest mało słodki, dodam resztę cukru i wsypałam mieszając jedną torebkę dżemiksu 1:3 dr Oetkera. Po zagotowaniu gotowy dżem przełożyłam do wyprażonych słoiczków, zamknęłam i na kilkanaście minut zostawiłam je odwrócone do góry dnem. Dżem jest przyjemnie kwaskowy, ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak oraz piękny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Nadaje sie jako dodatek smakowy do deserów i lodów, albo przybranie do ciasteczek. Z tej ilości składników otrzymałam ok. 2,2 litra dżemu. [ATTACH=full]98377[/ATTACH] [ATTACH=full]98381[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dżem z kumkwatów
Top
Bottom