- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Doskonały!
* 1 litr czarnych jagód
* 1 litr jeżyn
* 1 litr malin
* 400 g cukru
* 200 ml czerwonego wytrawnego wina
Owoce przebrać, opłukać i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na ok. 2-3 godziny, aż puszczą sok.
Sok zlać lub gotować owoce, aż osiągną pożądaną konsystencję (np. po 30-40 minut przez 3 dni).
Wlać wino i gotować, aż odparuje.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i zakręcać.
* 1 litr czarnych jagód
* 1 litr jeżyn
* 1 litr malin
* 400 g cukru
* 200 ml czerwonego wytrawnego wina
Owoce przebrać, opłukać i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na ok. 2-3 godziny, aż puszczą sok.
Sok zlać lub gotować owoce, aż osiągną pożądaną konsystencję (np. po 30-40 minut przez 3 dni).
Wlać wino i gotować, aż odparuje.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i zakręcać.