Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzemy cytrusowe ( rozni autorzy)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 20577" data-attributes="member: 15"><p>Znalazlam w komputerze takie przepisy, ale nie wiem, czyjego autorstwa, wybaczcie. Ten pierwszy jest chyba Karmelka : </p><p></p><p></p><p><strong><u>DŻEM POMARAŃCZOWY</u></strong></p><p></p><p>Pomarańcze obrać,wyjąć miąższ z osłonek - musi być tego 1 kg. Na to wsypać 1 kg cukru żelującego i odstawić na jakieś 4 godziny. </p><p>Doprowadzić do wrzenia,mieszając.Gotować 4 minuty na silnym ogniu.Przełożyć do słoików i od razu zamknąć. </p><p></p><p> </p><p></p><p></p><p><strong><u>MARMOLADA ANGIELSKA </u></strong></p><p></p><p>3 pomarańcze </p><p>2 cytryny </p><p>1 grapefruit </p><p>1 kg cukru </p><p>ew. woda </p><p>Obrać pomarańcze i cytryny, moczyć skórki przez 3 dni dwa razy dziennie zmieniając wodę. Obrać grapefruita i połamać go na cząstki. Włożyć do garnka pokrojone owoce i drobniutko pokrojone skórki i cukier. Smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu ok 4 godz. mieszając od czasu do czasu. Skórki oczywiście bez albedo. </p><p></p><p></p><p><u><strong>DŻEM CYTRYNOWY </strong></u></p><p></p><p>4 duże cytryny </p><p>pomarańcza </p><p>1,2 kg cukru </p><p>6 szklanek wody </p><p>Cytryny i pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego emaliowanego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody, nakryć pokrywką. Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24 godz. Następnego dnia przelać wodę, w której moczyły się pestki do dużego garnka, a pestki odrzucić. Garnek postawićna małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki będą miękkie. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu ok 10 minut. Zrobić próbę krzepnięcia. Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć je pokrywkami i zostawić do wystudzenia. </p><p></p><p></p><p><strong><u>DŻEM GREJPFRUTOWY</u>: </strong></p><p></p><p>#2-3 duże grejpfruty </p><p>50 dkg cytryn </p><p>1,5 kg cukru </p><p>10 szklanek wody </p><p>Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Skórki pokroić w wąskie paski. Zdjąć z owoców białą wewnętrzną skórkę, a owoce grubo posiekać, zachować wszystkie pestki. Do podwójnie złożonej gazy włożyć białą skórkę z owoców oraz pestki, ścisło zawiązać, ułożyć gazę na dnie emaliowanego garnka i przywiązać nitką do jednego z uszek. Włożyć do garnka pokrojoną skórkę oraz posiekany miąższ z cytrusów, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez 2 godz., aż skórka będzie miękka, a połowa wody odparuje. Wyjąć z garnka gazę z zawartością, przestudzić i wycisnąć dokładnie płyn do garnka. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na silnym ogniu przez 10 min. Zrobić próbę krzepnięcia. Dalej postępować jak przy dżemie cytrynowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 20577, member: 15"] Znalazlam w komputerze takie przepisy, ale nie wiem, czyjego autorstwa, wybaczcie. Ten pierwszy jest chyba Karmelka : [B][U]DŻEM POMARAŃCZOWY[/U][/B] Pomarańcze obrać,wyjąć miąższ z osłonek - musi być tego 1 kg. Na to wsypać 1 kg cukru żelującego i odstawić na jakieś 4 godziny. Doprowadzić do wrzenia,mieszając.Gotować 4 minuty na silnym ogniu.Przełożyć do słoików i od razu zamknąć. [B][U]MARMOLADA ANGIELSKA [/U][/B] 3 pomarańcze 2 cytryny 1 grapefruit 1 kg cukru ew. woda Obrać pomarańcze i cytryny, moczyć skórki przez 3 dni dwa razy dziennie zmieniając wodę. Obrać grapefruita i połamać go na cząstki. Włożyć do garnka pokrojone owoce i drobniutko pokrojone skórki i cukier. Smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu ok 4 godz. mieszając od czasu do czasu. Skórki oczywiście bez albedo. [U][B]DŻEM CYTRYNOWY [/B][/U] 4 duże cytryny pomarańcza 1,2 kg cukru 6 szklanek wody Cytryny i pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego emaliowanego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody, nakryć pokrywką. Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24 godz. Następnego dnia przelać wodę, w której moczyły się pestki do dużego garnka, a pestki odrzucić. Garnek postawićna małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki będą miękkie. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu ok 10 minut. Zrobić próbę krzepnięcia. Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć je pokrywkami i zostawić do wystudzenia. [B][U]DŻEM GREJPFRUTOWY[/U]: [/B] #2-3 duże grejpfruty 50 dkg cytryn 1,5 kg cukru 10 szklanek wody Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Skórki pokroić w wąskie paski. Zdjąć z owoców białą wewnętrzną skórkę, a owoce grubo posiekać, zachować wszystkie pestki. Do podwójnie złożonej gazy włożyć białą skórkę z owoców oraz pestki, ścisło zawiązać, ułożyć gazę na dnie emaliowanego garnka i przywiązać nitką do jednego z uszek. Włożyć do garnka pokrojoną skórkę oraz posiekany miąższ z cytrusów, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez 2 godz., aż skórka będzie miękka, a połowa wody odparuje. Wyjąć z garnka gazę z zawartością, przestudzić i wycisnąć dokładnie płyn do garnka. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na silnym ogniu przez 10 min. Zrobić próbę krzepnięcia. Dalej postępować jak przy dżemie cytrynowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Dzemy cytrusowe ( rozni autorzy)
Top
Bottom