Dzidziuś

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
NA CIASTO:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka kisieli w proszku o jednakowym smaku
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

NA KREM:
-0,5 litra mleka
-1 szklanka cukru
-1 kostka (250 g) masła
-4 łyżki kaszy manny
-2 łyżki kakao
-aromat migdałowy

CIASTO:
Jaja ubić z cukrem na parze. Wciąż ubijając wystudzić.
Kisiel wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać go do masy jajecznej po 1 łyżce, mieszając już nie mikserem, a ręcznie. Ciasto piec w tortownicy o średiny 26 cm w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

KREM:
Na mleku ugotować gęstą kaszę manną. Do jeszcze gorącej dodać cukier i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce kaszki. Gdy masa będzie jednolita dodać kakao i aromat.
Jeśli ktoś lubi może dodać również bakalie.

DZIDZIUŚ:
Masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.
 

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
A czemu to ciasto nazywa się dzidziuś?
icon_mrgreen.gif
 

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
A kto go tam wie czemu się dzidziuś nazywa
icon_mrgreen.gif
Pod taką nazwą go dostałam i pod taką puściłam przepis w świat
icon_mrgreen.gif
Aczkolwiek wyjaśnienie Jobi jest bardzo prawdopodobne...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy