NA CIASTO:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka kisieli w proszku o jednakowym smaku
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
NA KREM:
-0,5 litra mleka
-1 szklanka cukru
-1 kostka (250 g) masła
-4 łyżki kaszy manny
-2 łyżki kakao
-aromat migdałowy
CIASTO:
Jaja ubić z cukrem na parze. Wciąż ubijając wystudzić.
Kisiel wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać go do masy jajecznej po 1 łyżce, mieszając już nie mikserem, a ręcznie. Ciasto piec w tortownicy o średiny 26 cm w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Wystudzić i przekroić na 3 krążki.
KREM:
Na mleku ugotować gęstą kaszę manną. Do jeszcze gorącej dodać cukier i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce kaszki. Gdy masa będzie jednolita dodać kakao i aromat.
Jeśli ktoś lubi może dodać również bakalie.
DZIDZIUŚ:
Masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka kisieli w proszku o jednakowym smaku
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
NA KREM:
-0,5 litra mleka
-1 szklanka cukru
-1 kostka (250 g) masła
-4 łyżki kaszy manny
-2 łyżki kakao
-aromat migdałowy
CIASTO:
Jaja ubić z cukrem na parze. Wciąż ubijając wystudzić.
Kisiel wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać go do masy jajecznej po 1 łyżce, mieszając już nie mikserem, a ręcznie. Ciasto piec w tortownicy o średiny 26 cm w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Wystudzić i przekroić na 3 krążki.
KREM:
Na mleku ugotować gęstą kaszę manną. Do jeszcze gorącej dodać cukier i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce kaszki. Gdy masa będzie jednolita dodać kakao i aromat.
Jeśli ktoś lubi może dodać również bakalie.
DZIDZIUŚ:
Masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.