Egg bajji - indyjskie smażone jajka w cieście *

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Egg bajji to pyszna, łatwa i szybka do przygotowania przekąska. Może też spełniać rolę ciepłej kolacji lub wegetariańskiego obiadu, jeśli podamy ją z ryżem i sałatką. Polecam ten smaczny i ciekawy sposób podania jajek. Jest to też dobry sposób na wykorzystanie mąki z ciecierzycy, której od jakiegoś czasu jestem prawdziwą fanką. Pozwala na stworzenie naprawdę przepysznych potraw o orientalnym smaku. Panierka podczas smażenia nie chłonie oleju. Źródło przepisu: My Kitchen Skills.


DSC_0632.JPG

6 jajek
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) - do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet
2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chili - do smaku

woda
olej do głębokiego smażenia

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół.

Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany).

Połówki jajek obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto.

Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup) i np. sałatką.
 

Załączniki

  • DSC_0632.JPG
    DSC_0632.JPG
    110.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy