- Lut 17, 2008
- 309
- 0
- 0
Przepis na fali upałów - od kiedy odkryłam, że mleko kokosowe można dodawać do zupy, nie mogę przestać
1 duży ogórek (surowy)
400 ml mleka kokosowego (bez tej śmietanki, chyba że ktoś koniecznie chce)
łyżka surowego imbiru
łyżka garam masali
trochę soli
czerwona lub żółta papryka, ok.1/4 strąka
szczypiorek
Przepis jest bardzo prosty: obieramy ogórek, kroimy go na takie kawałki, jakie przełknie nasz blender i miksujemy z garam masalą i odrobiną wody - powinno nam wyjść ok pół litra przecieru. Zostawiamy je w spokoju i idziemy kroić resztę składników
Imbir kroimy na kawałki, szczypiorek drobno siekamy a paprykę kroimy na zapałkę. Dorzucamy imbir do ogórków i miksujemy dolewając mleko kokosowe. Doprawiamy solą, i przelewamy do miseczek, gdzie wrzucamy paprykę (tak, żeby ją było ładnie widać) i dekorujemy szczypiorkiem.
Pyszna, sycąca i orzeźwiająca, pikantna zupa. Mam zdjęcie, ale chwilowo nie mogę zgrać, więc dołączę później.

1 duży ogórek (surowy)
400 ml mleka kokosowego (bez tej śmietanki, chyba że ktoś koniecznie chce)
łyżka surowego imbiru
łyżka garam masali
trochę soli
czerwona lub żółta papryka, ok.1/4 strąka
szczypiorek

Przepis jest bardzo prosty: obieramy ogórek, kroimy go na takie kawałki, jakie przełknie nasz blender i miksujemy z garam masalą i odrobiną wody - powinno nam wyjść ok pół litra przecieru. Zostawiamy je w spokoju i idziemy kroić resztę składników

Pyszna, sycąca i orzeźwiająca, pikantna zupa. Mam zdjęcie, ale chwilowo nie mogę zgrać, więc dołączę później.