- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
goscila u nas w drugi dzien swiat, najpierw bylam bardzo sceptyczna co do jej smaku, balam sie ze goscie bede zbulwersowani moja odwaga i ze wyjda glodni, w tym utwierdzil mnie wyraz twarzy Marca jak dalam mu sprobowac tej zupy dzien wczesniej....
bylam zalamana i juz chcialam gotowac inna zupe, ale pomyslalam, ze moje kubki smakowe nie moga mnie tak bardzo mylic
zupe zrobilam z podwojnej porcji, bylo nas 5 osob i w garnku nie zostala ani kropelka
tak wiec mam odwage i ja tutaj wpisac!
przepis dla 3 osob- ja podwoilam skladniki
ZUPA
2 zabki czosnku
2 szalotki
1 pomarancza niepryskana (tutaj pozostalam przy jednej, nie podwoilam i dobrze sie stalo, bo za bardzo czuc by bylo skorka)
2 lyzki marynowanego imbiru do shushi
500ml pomidorow z kartonika, pulpa
3 lyzki gestej kremowej smietany tzw. creme double
1 lyzka brazowego cukru
sol, pieprz bialy
olej arganowy(obejdzie sie bez)
czarny sezam
KLUSECZKI SEROWE
200g serka homo 40%
2 zoltka
ok.75g maki
przyprawa Baharat(dalam papryke)
galazka miety drobniutko poszatkowana
sol, pieprz
1.w garnku rozgrzac troszke oliwy, dodac poszatkowane szalotki, troszke pozniej poszatkowany czosnek
2.zetrzec do tego skorke z polowy pomaranczy i wycisnac sok z polowy pomaranczy
3.dodac imbir drobniutko pokrojony, wszystko przesmazyc
4.dodac pulpe z pomidorow
ja dodalam jeszcze troche wody bo bylo za geste
5.gotowalam zupe z dobre 45 minut na malutki ogniu
6.na koniec dodalam sol, pieprz, cukier i creme double, dosmaczylam i dalam sie przegryzc zupie przez nastepny dzien
zupe podaje sie z kluseczkami i kroplami oleju arganowego i ziarenkami czarnego sezamu(ale tego nie chcialm czynic moim gosciom)
KLUSECZKI:
serek homo wymieszac z zoltkami, dodac tyle maki zeby powstalo ladnie ciagnace sie ciasto, dodac pozostale przyprawy
do garnka z gotujaca sie woda odcinac lyzka kluski, gotowac pare minut
SMACZNEGO

bylam zalamana i juz chcialam gotowac inna zupe, ale pomyslalam, ze moje kubki smakowe nie moga mnie tak bardzo mylic

zupe zrobilam z podwojnej porcji, bylo nas 5 osob i w garnku nie zostala ani kropelka

tak wiec mam odwage i ja tutaj wpisac!
przepis dla 3 osob- ja podwoilam skladniki
ZUPA
2 zabki czosnku
2 szalotki
1 pomarancza niepryskana (tutaj pozostalam przy jednej, nie podwoilam i dobrze sie stalo, bo za bardzo czuc by bylo skorka)
2 lyzki marynowanego imbiru do shushi
500ml pomidorow z kartonika, pulpa
3 lyzki gestej kremowej smietany tzw. creme double
1 lyzka brazowego cukru
sol, pieprz bialy
olej arganowy(obejdzie sie bez)
czarny sezam
KLUSECZKI SEROWE
200g serka homo 40%
2 zoltka
ok.75g maki
przyprawa Baharat(dalam papryke)
galazka miety drobniutko poszatkowana
sol, pieprz
1.w garnku rozgrzac troszke oliwy, dodac poszatkowane szalotki, troszke pozniej poszatkowany czosnek
2.zetrzec do tego skorke z polowy pomaranczy i wycisnac sok z polowy pomaranczy
3.dodac imbir drobniutko pokrojony, wszystko przesmazyc
4.dodac pulpe z pomidorow
ja dodalam jeszcze troche wody bo bylo za geste
5.gotowalam zupe z dobre 45 minut na malutki ogniu
6.na koniec dodalam sol, pieprz, cukier i creme double, dosmaczylam i dalam sie przegryzc zupie przez nastepny dzien
zupe podaje sie z kluseczkami i kroplami oleju arganowego i ziarenkami czarnego sezamu(ale tego nie chcialm czynic moim gosciom)
KLUSECZKI:
serek homo wymieszac z zoltkami, dodac tyle maki zeby powstalo ladnie ciagnace sie ciasto, dodac pozostale przyprawy
do garnka z gotujaca sie woda odcinac lyzka kluski, gotowac pare minut
SMACZNEGO