Przepis na te banany jest jednym z moich ulubionych i wielokrotnie przygotowywanych.
Zawsze wszystkim smakuje.
Składniki :
3 banany (najlepiej nie za miękkie).
2 łyżki wódki (lub opcjonalnie by były bardziej aromatyczne rumu).
1 szklanka mąki.
1 jajko.
1 szklanka wody.
olej.
Przygotowanie :
Banany obrać i pokroić w dość grube, skośne kawałki. Włożyć do miski i zalać 2 łyżkami wódki (ja dodaję taką z cząstkami miąższu pomarańczy), zostawić na chwilę by banany wchłonęły płyn i dobrze się "zamarynowały".
Przygotować ciasto : do miski wsypać szklankę mąki, jajko i szklankę wody (musi być dość chłodna). Wymieszać . Banany oprószyć mąką i jeszcze raz zamieszać. Dodatkowo przed zamoczeniem w cieście każdy kawałek jeszcze raz oprószyć mąką, by ciasto lepiej przylegało.
Do wysokiego garnka wlać olej tak by banany były w całości pokryte podczas smażenia ( mniej więcej około 3 cm.). Smażyć banany na zloto.
Po wyjęciu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku. I gotowe, prosty i smaczny deser.
Dodatkowo można przygotować coś w rodzaju sosu choć nie jest to konieczne. Sam w sobie deser jest pyszny, ale jeśli chcemy podać go bardziej wykwintnie, będzie lepiej się prezentował.
- 300 ml mleka,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka masła.
Mąkę i kakao rozprowadzić w odrobinie zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Trochę gorącego mleka wlać do rozprowadzonego z mlekiem kakao i wymieszać. Następnie połączyć już wszystko i mieszając zagotować. Podawać na ciepło lub zimno
Gotowe banany ułożyć na kremie. Można też dodać gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych i gotowe.
Smacznego.
Wkrótce dołączę zdjęcie.
Zawsze wszystkim smakuje.
Składniki :
3 banany (najlepiej nie za miękkie).
2 łyżki wódki (lub opcjonalnie by były bardziej aromatyczne rumu).
1 szklanka mąki.
1 jajko.
1 szklanka wody.
olej.
Przygotowanie :
Banany obrać i pokroić w dość grube, skośne kawałki. Włożyć do miski i zalać 2 łyżkami wódki (ja dodaję taką z cząstkami miąższu pomarańczy), zostawić na chwilę by banany wchłonęły płyn i dobrze się "zamarynowały".
Przygotować ciasto : do miski wsypać szklankę mąki, jajko i szklankę wody (musi być dość chłodna). Wymieszać . Banany oprószyć mąką i jeszcze raz zamieszać. Dodatkowo przed zamoczeniem w cieście każdy kawałek jeszcze raz oprószyć mąką, by ciasto lepiej przylegało.
Do wysokiego garnka wlać olej tak by banany były w całości pokryte podczas smażenia ( mniej więcej około 3 cm.). Smażyć banany na zloto.
Po wyjęciu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku. I gotowe, prosty i smaczny deser.
Dodatkowo można przygotować coś w rodzaju sosu choć nie jest to konieczne. Sam w sobie deser jest pyszny, ale jeśli chcemy podać go bardziej wykwintnie, będzie lepiej się prezentował.
- 300 ml mleka,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka masła.
Mąkę i kakao rozprowadzić w odrobinie zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Trochę gorącego mleka wlać do rozprowadzonego z mlekiem kakao i wymieszać. Następnie połączyć już wszystko i mieszając zagotować. Podawać na ciepło lub zimno
Gotowe banany ułożyć na kremie. Można też dodać gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych i gotowe.
Smacznego.
Wkrótce dołączę zdjęcie.