Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Egzotyczne banany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Fenix01" data-source="post: 456881" data-attributes="member: 2845"><p>Przepis na te banany jest jednym z moich ulubionych i wielokrotnie przygotowywanych.</p><p>Zawsze wszystkim smakuje.</p><p></p><p>Składniki :</p><p>3 banany (najlepiej nie za miękkie).</p><p>2 łyżki wódki (lub opcjonalnie by były bardziej aromatyczne rumu).</p><p>1 szklanka mąki.</p><p>1 jajko.</p><p>1 szklanka wody.</p><p>olej.</p><p></p><p> </p><p></p><p>Przygotowanie :</p><p>Banany obrać i pokroić w dość grube, skośne kawałki. Włożyć do miski i zalać 2 łyżkami wódki (ja dodaję taką z cząstkami miąższu pomarańczy), zostawić na chwilę by banany wchłonęły płyn i dobrze się &quot;zamarynowały&quot;.</p><p>Przygotować ciasto : do miski wsypać szklankę mąki, jajko i szklankę wody (musi być dość chłodna). Wymieszać . Banany oprószyć mąką i jeszcze raz zamieszać. Dodatkowo przed zamoczeniem w cieście każdy kawałek jeszcze raz oprószyć mąką, by ciasto lepiej przylegało.</p><p>Do wysokiego garnka wlać olej tak by banany były w całości pokryte podczas smażenia ( mniej więcej około 3 cm.). Smażyć banany na zloto.</p><p>Po wyjęciu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku. I gotowe, prosty i smaczny deser.</p><p></p><p>Dodatkowo można przygotować coś w rodzaju sosu choć nie jest to konieczne. Sam w sobie deser jest pyszny, ale jeśli chcemy podać go bardziej wykwintnie, będzie lepiej się prezentował.</p><p></p><p>- 300 ml mleka,</p><p>- 4 łyżki kakao,</p><p>- 1 łyżeczka mąki,</p><p>- 3 łyżki cukru,</p><p>- 1 cukier waniliowy,</p><p>- 1 łyżeczka masła.</p><p></p><p>Mąkę i kakao rozprowadzić w odrobinie zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.</p><p>Trochę gorącego mleka wlać do rozprowadzonego z mlekiem kakao i wymieszać. Następnie połączyć już wszystko i mieszając zagotować. Podawać na ciepło lub zimno</p><p></p><p>Gotowe banany ułożyć na kremie. Można też dodać gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych i gotowe.</p><p>Smacznego.</p><p></p><p></p><p>Wkrótce dołączę zdjęcie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Fenix01, post: 456881, member: 2845"] Przepis na te banany jest jednym z moich ulubionych i wielokrotnie przygotowywanych. Zawsze wszystkim smakuje. Składniki : 3 banany (najlepiej nie za miękkie). 2 łyżki wódki (lub opcjonalnie by były bardziej aromatyczne rumu). 1 szklanka mąki. 1 jajko. 1 szklanka wody. olej. Przygotowanie : Banany obrać i pokroić w dość grube, skośne kawałki. Włożyć do miski i zalać 2 łyżkami wódki (ja dodaję taką z cząstkami miąższu pomarańczy), zostawić na chwilę by banany wchłonęły płyn i dobrze się "zamarynowały". Przygotować ciasto : do miski wsypać szklankę mąki, jajko i szklankę wody (musi być dość chłodna). Wymieszać . Banany oprószyć mąką i jeszcze raz zamieszać. Dodatkowo przed zamoczeniem w cieście każdy kawałek jeszcze raz oprószyć mąką, by ciasto lepiej przylegało. Do wysokiego garnka wlać olej tak by banany były w całości pokryte podczas smażenia ( mniej więcej około 3 cm.). Smażyć banany na zloto. Po wyjęciu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku. I gotowe, prosty i smaczny deser. Dodatkowo można przygotować coś w rodzaju sosu choć nie jest to konieczne. Sam w sobie deser jest pyszny, ale jeśli chcemy podać go bardziej wykwintnie, będzie lepiej się prezentował. - 300 ml mleka, - 4 łyżki kakao, - 1 łyżeczka mąki, - 3 łyżki cukru, - 1 cukier waniliowy, - 1 łyżeczka masła. Mąkę i kakao rozprowadzić w odrobinie zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Trochę gorącego mleka wlać do rozprowadzonego z mlekiem kakao i wymieszać. Następnie połączyć już wszystko i mieszając zagotować. Podawać na ciepło lub zimno Gotowe banany ułożyć na kremie. Można też dodać gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych i gotowe. Smacznego. Wkrótce dołączę zdjęcie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Egzotyczne banany
Top
Bottom