Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ekspresowe ciasto z malinami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 885866" data-attributes="member: 4258"><p>Spotkałam kiedyś , na jakichś stronach rosyjskich , roladę na zagęszczonym mleku. Jeżeli może byc rolada, to dlaczego nie może byc też inne ciasto ? No i spróbowałam. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Dałam tylko zbyt mało malin, które wysypałam na wierzch. Lepiej by było pomieszac je razem z ciastem </p><p></p><p>[ATTACH=full]44783[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong></strong></p><p>* 3/4 szklanki mleka zegęszczonego słodzonego</p><p>* 1 szklanka + 3 łyżki mąki (z malutką górką) maki</p><p>* 4 jajka</p><p>* 1/2 - 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej (płaskie)</p><p>* 1 łyżka octu winnego (zwykły też się nada)</p><p>* 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego</p><p></p><p>* maliny ok. 200-300g</p><p>(moim zdaniem bardzo dobrze będą się tu sprawdzac jabłka, co niebawem wypróbuję)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Przygotowac foremkę (tu: tortownica 25cm, z kominkiem), posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą. Piekarnik nagrzac do 175-180 stopni. </p><p>Mąkę, mleko i jajka włożyc do miski i ubijac mikserem przez 2-3 minuty. Sodę zgasic octem i dodac do masy. Dodac ekstrakt i wymieszac. Wlac do tortownicy i wyłożyc owoce. Pieczemy ok. 35-40 minut. </p><p></p><p><em><strong>Owoce lepiej powtykac w ciasto lub wymieszac je razem z nim. Ja przynajmniej tak zrobię następnym razem</strong></em></p><p>Ciasto wychodzi nieprawdopodobnie puszyste</p><p></p><p>[ATTACH=full]44782[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]44781[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 885866, member: 4258"] Spotkałam kiedyś , na jakichś stronach rosyjskich , roladę na zagęszczonym mleku. Jeżeli może byc rolada, to dlaczego nie może byc też inne ciasto ? No i spróbowałam. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Dałam tylko zbyt mało malin, które wysypałam na wierzch. Lepiej by było pomieszac je razem z ciastem [ATTACH=full]44783[/ATTACH] [B]Składniki: [/B] * 3/4 szklanki mleka zegęszczonego słodzonego * 1 szklanka + 3 łyżki mąki (z malutką górką) maki * 4 jajka * 1/2 - 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej (płaskie) * 1 łyżka octu winnego (zwykły też się nada) * 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * maliny ok. 200-300g (moim zdaniem bardzo dobrze będą się tu sprawdzac jabłka, co niebawem wypróbuję) [B]Wykonanie:[/B] Przygotowac foremkę (tu: tortownica 25cm, z kominkiem), posmarowac tłuszczem i posypac bułką tartą. Piekarnik nagrzac do 175-180 stopni. Mąkę, mleko i jajka włożyc do miski i ubijac mikserem przez 2-3 minuty. Sodę zgasic octem i dodac do masy. Dodac ekstrakt i wymieszac. Wlac do tortownicy i wyłożyc owoce. Pieczemy ok. 35-40 minut. [I][B]Owoce lepiej powtykac w ciasto lub wymieszac je razem z nim. Ja przynajmniej tak zrobię następnym razem[/B][/I] Ciasto wychodzi nieprawdopodobnie puszyste [ATTACH=full]44782[/ATTACH] [ATTACH=full]44781[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ekspresowe ciasto z malinami
Top
Bottom