Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
EMPANADA DE ATUN
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 907583" data-attributes="member: 9634"><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">EMPANADA DE ATUN</span></span></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px"></span></span>ciasto francuskie</p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">2 papryki zielone lub żółte</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">2 papryki czerwone</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">1 duża cebula</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">1-2 puszki tuńczyka</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">olej / oliwa z oliwek</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">2 pomidory</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">koncentrat pomidorowy ewentualnie pomidory w puszce bez skórki</span></span></p><p></p><p> </p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">tłuszczem. Kiedy nieco zmięknie, dodajemy cebulę, również pokrojoną w </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">grubą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kiedy cebula </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">będzie szklista, wrzucamy pomidory pokrojone byle jak, bo i tak się </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">rozpadną w trakcie duszenia. Przyprawiamy solą i pieprzem według </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">uznania. Kiedy pomidory się rozpadną i sos zredukuje, dodajemy tuńczyka. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">Ewentualnie dla zagęszczenia farszu i wzbogacenia smaku dodajemy </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">koncentrat pomidorowy. Całość smażymy jeszcze chwilę, żeby woda </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">odparowała i sos jeszcze bardziej się zredukował. Odstawiamy do </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">ostudzenia.</span></span></p><p></p><p> </p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">Smarujemy blachę masłem lub olejem. Kiedy farsz ostygnie, na blasze </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">układamy płat ciasta francuskiego, na nim farsz, i przykrywamy drugim </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">płatem ciasta. Jeżeli farsz jest wodnisty, odlewamy wodę, żeby nam się </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">nie rozlała w trakcie pieczenia.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">Pieczemy w temperaturze 200 C jakieś 30-35 minut. Kiedy ciasto będzie </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Consolas'"><span style="font-size: 26px">złociste, empanada jest gotowa!</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 907583, member: 9634"] [FONT=Consolas][SIZE=12]EMPANADA DE ATUN [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12] [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE]ciasto francuskie [FONT=Consolas][SIZE=12]2 papryki zielone lub żółte[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]2 papryki czerwone[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]1 duża cebula[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]1-2 puszki tuńczyka[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]olej / oliwa z oliwek[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]2 pomidory[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]koncentrat pomidorowy ewentualnie pomidory w puszce bez skórki[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12] [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]tłuszczem. Kiedy nieco zmięknie, dodajemy cebulę, również pokrojoną w [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]grubą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kiedy cebula [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]będzie szklista, wrzucamy pomidory pokrojone byle jak, bo i tak się [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]rozpadną w trakcie duszenia. Przyprawiamy solą i pieprzem według [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]uznania. Kiedy pomidory się rozpadną i sos zredukuje, dodajemy tuńczyka. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]Ewentualnie dla zagęszczenia farszu i wzbogacenia smaku dodajemy [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]koncentrat pomidorowy. Całość smażymy jeszcze chwilę, żeby woda [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]odparowała i sos jeszcze bardziej się zredukował. Odstawiamy do [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]ostudzenia.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12] [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]Smarujemy blachę masłem lub olejem. Kiedy farsz ostygnie, na blasze [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]układamy płat ciasta francuskiego, na nim farsz, i przykrywamy drugim [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]płatem ciasta. Jeżeli farsz jest wodnisty, odlewamy wodę, żeby nam się [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]nie rozlała w trakcie pieczenia.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]Pieczemy w temperaturze 200 C jakieś 30-35 minut. Kiedy ciasto będzie [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Consolas][SIZE=12]złociste, empanada jest gotowa![/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
EMPANADA DE ATUN
Top
Bottom