- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Eskalopki w sosie z maskarpone i zielonego pieprzu
400 g mięsa z cielęciny lub z indyka
30 g masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przecieru pomidorowego
150 g maskarpone
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
sól do smaku
1 łyżeczka mąki
1. Mięso kroimy w cienkie plastry. Delikatnie je jeszcze rozklepujemy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy je 2 minuty z obydwu stron. Posypujemy mąką i po chwili wszystko zalewamy winem. Gotujemy do odparowania alkoholu.
Mięso wykładamy na talerz.
2. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w małej ilości wody, dodajemy do powstałego sosu. Delikatnie dodajemy maskarpone. Ponownie wrzucamy mięso i dusimy 5 minut. Solimy i dodajemy gorącą wodę lub bulion jeżeli sos jest za gęsty. Na koniec dodajemy zielony pieprz.
Przepis pochodzi ze strony Zakamarki mojej kuchni http://znotatnikakrychy.blogspot.de/2011/1...ml#.UZ8SJJyaTYQ

400 g mięsa z cielęciny lub z indyka
30 g masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przecieru pomidorowego
150 g maskarpone
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
sól do smaku
1 łyżeczka mąki
1. Mięso kroimy w cienkie plastry. Delikatnie je jeszcze rozklepujemy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy je 2 minuty z obydwu stron. Posypujemy mąką i po chwili wszystko zalewamy winem. Gotujemy do odparowania alkoholu.
Mięso wykładamy na talerz.
2. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w małej ilości wody, dodajemy do powstałego sosu. Delikatnie dodajemy maskarpone. Ponownie wrzucamy mięso i dusimy 5 minut. Solimy i dodajemy gorącą wodę lub bulion jeżeli sos jest za gęsty. Na koniec dodajemy zielony pieprz.
Przepis pochodzi ze strony Zakamarki mojej kuchni http://znotatnikakrychy.blogspot.de/2011/1...ml#.UZ8SJJyaTYQ
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: