Estońska zupa grochowa

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Estońska zupa grochowa

estońska_groch..jpg

*ok.1/2kg wędzonych kości z mięsem(np.żeberka)
*2 cebule
*2 marchewki
*300 g grochu
*pół szklanki kaszy perłowej
*200 g wędzonego boczku
*sól,pieprz.

Groch i kaszę przepłukać w kilku wodach,namoczyć na noc w 1 l wody.
Dolać jeszcze 2 l wody,włożyć wędzone żeberka i gotować na małym ogniu ok.1,5 godz.
Wyłożyć żeberka,obrać mięso i włożyć do zupy.
Boczek pokroić w kostkę,cebule drobno posiekać,marchew zetrzeć na tarce.
Połowę boczku wytopić,dodać marchew,cebulę i dusić wszystko do zeszklenia cebuli.
Wytopiony boczek z dodatkami wrzucić do zupy,dodać resztę boczku,posolić i gotować na małym ogniu ok.30 minut.
Na koniec popieprzyć.
Na talerzu można dodać łyżkę musztardy,zamieszać.
Posypać natką pietruszki.
(U mnie wszystko trwało krócej,bo gotowałam w szybkowarze)
 

Załączniki

  • estońska_groch..jpg
    estońska_groch..jpg
    198.8 KB · Wyświetleń: 8
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy