- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Estońska zupa grochowa
*ok.1/2kg wędzonych kości z mięsem(np.żeberka)
*2 cebule
*2 marchewki
*300 g grochu
*pół szklanki kaszy perłowej
*200 g wędzonego boczku
*sól,pieprz.
Groch i kaszę przepłukać w kilku wodach,namoczyć na noc w 1 l wody.
Dolać jeszcze 2 l wody,włożyć wędzone żeberka i gotować na małym ogniu ok.1,5 godz.
Wyłożyć żeberka,obrać mięso i włożyć do zupy.
Boczek pokroić w kostkę,cebule drobno posiekać,marchew zetrzeć na tarce.
Połowę boczku wytopić,dodać marchew,cebulę i dusić wszystko do zeszklenia cebuli.
Wytopiony boczek z dodatkami wrzucić do zupy,dodać resztę boczku,posolić i gotować na małym ogniu ok.30 minut.
Na koniec popieprzyć.
Na talerzu można dodać łyżkę musztardy,zamieszać.
Posypać natką pietruszki.
(U mnie wszystko trwało krócej,bo gotowałam w szybkowarze)

*ok.1/2kg wędzonych kości z mięsem(np.żeberka)
*2 cebule
*2 marchewki
*300 g grochu
*pół szklanki kaszy perłowej
*200 g wędzonego boczku
*sól,pieprz.
Groch i kaszę przepłukać w kilku wodach,namoczyć na noc w 1 l wody.
Dolać jeszcze 2 l wody,włożyć wędzone żeberka i gotować na małym ogniu ok.1,5 godz.
Wyłożyć żeberka,obrać mięso i włożyć do zupy.
Boczek pokroić w kostkę,cebule drobno posiekać,marchew zetrzeć na tarce.
Połowę boczku wytopić,dodać marchew,cebulę i dusić wszystko do zeszklenia cebuli.
Wytopiony boczek z dodatkami wrzucić do zupy,dodać resztę boczku,posolić i gotować na małym ogniu ok.30 minut.
Na koniec popieprzyć.
Na talerzu można dodać łyżkę musztardy,zamieszać.
Posypać natką pietruszki.
(U mnie wszystko trwało krócej,bo gotowałam w szybkowarze)