Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Estońska zupa grochowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1561591" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><strong><span style="color: #A0522D">Estońska zupa grochowa</span></strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]91744[/ATTACH]</p><p></p><p>*ok.1/2kg wędzonych kości z mięsem(np.żeberka)</p><p>*2 cebule</p><p>*2 marchewki</p><p>*300 g grochu</p><p>*pół szklanki kaszy perłowej</p><p>*200 g wędzonego boczku</p><p>*sól,pieprz.</p><p></p><p>Groch i kaszę przepłukać w kilku wodach,namoczyć na noc w 1 l wody.</p><p>Dolać jeszcze 2 l wody,włożyć wędzone żeberka i gotować na małym ogniu ok.1,5 godz.</p><p>Wyłożyć żeberka,obrać mięso i włożyć do zupy.</p><p>Boczek pokroić w kostkę,cebule drobno posiekać,marchew zetrzeć na tarce.</p><p>Połowę boczku wytopić,dodać marchew,cebulę i dusić wszystko do zeszklenia cebuli.</p><p>Wytopiony boczek z dodatkami wrzucić do zupy,dodać resztę boczku,posolić i gotować na małym ogniu ok.30 minut.</p><p>Na koniec popieprzyć.</p><p>Na talerzu można dodać łyżkę musztardy,zamieszać.</p><p>Posypać natką pietruszki.</p><p>(U mnie wszystko trwało krócej,bo gotowałam w szybkowarze)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1561591, member: 421"] [SIZE=14][B][COLOR=#A0522D]Estońska zupa grochowa[/COLOR][/B][/SIZE] [ATTACH=full]91744[/ATTACH] *ok.1/2kg wędzonych kości z mięsem(np.żeberka) *2 cebule *2 marchewki *300 g grochu *pół szklanki kaszy perłowej *200 g wędzonego boczku *sól,pieprz. Groch i kaszę przepłukać w kilku wodach,namoczyć na noc w 1 l wody. Dolać jeszcze 2 l wody,włożyć wędzone żeberka i gotować na małym ogniu ok.1,5 godz. Wyłożyć żeberka,obrać mięso i włożyć do zupy. Boczek pokroić w kostkę,cebule drobno posiekać,marchew zetrzeć na tarce. Połowę boczku wytopić,dodać marchew,cebulę i dusić wszystko do zeszklenia cebuli. Wytopiony boczek z dodatkami wrzucić do zupy,dodać resztę boczku,posolić i gotować na małym ogniu ok.30 minut. Na koniec popieprzyć. Na talerzu można dodać łyżkę musztardy,zamieszać. Posypać natką pietruszki. (U mnie wszystko trwało krócej,bo gotowałam w szybkowarze) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Estońska zupa grochowa
Top
Bottom