Expressowe bułeczki cynamonowe

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Wstałam dzisiaj rano i zachciało mi się jakiegoś szybkiego wypieku idealnego do szklanki mleka w niedzielny poranek. Za pośrednictwem foodgawkera znalazłam :

EXPRESSOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE

Bułki
8 łyżek st. roztopionego masła
150 gr brązowego cukru
6 łyżek cukru kryształu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki plus 1/2 łyżeczki soli
400 gr mąki plus trochę do podsypywania
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
300 ml maślanki

Lukier
2 łyżki kremowego serka
2 łyżki maślanki
115 gr cukru pudru

1. Kratkę piekarnika ustawić na pozycji “górnego środka” I nagrzać piekarnik do 220C. Posmarować 22cm tortownicę 1 łyżką masła.
2. Wymieszaj brązowy cukier, 4 łyżki cukru kryształu, cynamon, goździki I 1/8 łyżeczki soli w małej misce, Dodaj 1 łyżkę masła I wymieszaj widelcem lub palcami do konsystencji mokrego piasku. Odstaw nadzienie.
3. Wymieszaj razem mąkę, pozostałe 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sodę I pozostające ½ łyżeczki soli w dużej misce. Wymieszaj razem maślankę i 2 łyżki masła. Dodaj składniki mokre do suchych i mieszaj drewnianą łyżką dopóki płyn się nie zabsorbuje – ok. 30 sekund. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie – ok. 30 sekund.
4. Ugniataj ręką ciasto do uzyskania prostokąta ok 30 na 22 cm. Posmaruj ciasto 2 łyżkami stopionego masła. Posyp dokładnie ciasto nadzieniem, zostawiając ok. 1-1,5 cm marginesu. Ugnieć nadzienie na cieście. Używając noża albo szpatuły odklej ciasto od blatu. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto lekko ugniatając do uformowania zwartego walca. Uszczelnij miejsce połączenia. Połóż walec połączeniem do dołu i pokrój na dokładnie 8 części. Połóż plastry płasko i nieco je dłonią rozpłaszcz, żeby uszczelnić otwarte krawędzie i utrzymać nadzienie na miejscu. Połóż jeden kawałek na środku blaszki i dookoła ułóż pozostałe 7. Posmaruj ciasto pozostałymi 2 łyżkami masła.
5. Piecz do koloru brązowego 23-25 minut. Poluzuj bułki, schłodzić na kratce ok. 5 minut przed polukrowaniem.
6. Wymieszaj składniki lukru do uzyskania gładkiej konsystencji, polej bułeczki. Podawać ciepłe.

Tyle oryginalny przepis.

Moje przeróbki:
Cukru do nadzienia dać sporo mniej, najlepszy byłby muscavado – jest mniej słodki i bardziej wilgotny - ŻADNEGO białego kryształu. Następnym razem zetrę jabłko na wierzch nadzienia i dopiero zwinę roladę. Ja nie wiem, jak można z przyjemnością taki ulepek jeść
dump.gif

Podana ilość sody to ilość maksymalna, czuć ją potem w wypieku. Masła w sumie stopiłam ok. 100ml. Do lukru użyłam śmietany 18% zamiast kombinować z serkami i maślankami – łyżka śmietany, ze dwie łyżki cukru – tyle. Tortownica 20cm – wystarczy.
Aha – cynamon wyszedł, ale znalazłam przyprawę do szarlotki
rofl.gif


P1080421.JPG

P1080437.JPG

P1080448.JPG


 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Zrobiłam przed chwilą. To są naprawdę expresowe bułeczki! Dobrze jest podana kolejność czynności, dzięki temu nie traci się czasu na organizację. Pieką się również szybko, u mnie dokładnie tak, jak podano w przepisie.

DSC03840.JPG


Przyznam, że zmniejszyłabym ilość cukru. Następnym razem z pewnością zmniejszę. Tak, tak, będzie nastęny raz
anbetung.gif


Właśnie przez to, że są bardzo słodkie, nie lukrowałam już, bo byśmy nie zjedli
icon_smile.gif

Bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Piekłam z dodatkiem tylko 1 łyżeczki sody bo się okazało, że proszek mi wyszedł...

A, i nie chciało mi się ugniatać ciasta rękami, więc podsypałam mąką i rozwałkowałam wałkiem. Nic się nie kleiło. Zresztą do blatu też nie, bo mąka nie pozwoliła :D

DSC03841.JPG


Róbcie, warto
icon_smile.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Cieszę się, że przepis podpasował. Rzeczywiście ta ilość cukru to ogromna przesada, ja już kombinuję alternatywne nadzienia. Na pierwszy rzut pójdzie nutella oczywiście
icon_mrgreen.gif
 

Monogramatic

Member
Gru 11, 2009
2
0
0
czy trzeba je robić w tortownicy? czy można na blasze, czy sie rozjadą?
gruebel_2.gif
i bardzo zmieni się smak jeśli nie użyje się goździków? bo wyjątkowo za nimi nie przepadam, szczególnie jak natrafiam na większe kawałki w ciastach
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Nie próbowałam robić tych bułek na blaszce. Z reguły robi się je w tortownicy, albo innej foremce z bokami. Pewnie nie bez powodu.
Goździki możesz olać.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy