- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Wstałam dzisiaj rano i zachciało mi się jakiegoś szybkiego wypieku idealnego do szklanki mleka w niedzielny poranek. Za pośrednictwem foodgawkera znalazłam :
EXPRESSOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE
Bułki
8 łyżek st. roztopionego masła
150 gr brązowego cukru
6 łyżek cukru kryształu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki plus 1/2 łyżeczki soli
400 gr mąki plus trochę do podsypywania
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
300 ml maślanki
Lukier
2 łyżki kremowego serka
2 łyżki maślanki
115 gr cukru pudru
1. Kratkę piekarnika ustawić na pozycji “górnego środka” I nagrzać piekarnik do 220C. Posmarować 22cm tortownicę 1 łyżką masła.
2. Wymieszaj brązowy cukier, 4 łyżki cukru kryształu, cynamon, goździki I 1/8 łyżeczki soli w małej misce, Dodaj 1 łyżkę masła I wymieszaj widelcem lub palcami do konsystencji mokrego piasku. Odstaw nadzienie.
3. Wymieszaj razem mąkę, pozostałe 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sodę I pozostające ½ łyżeczki soli w dużej misce. Wymieszaj razem maślankę i 2 łyżki masła. Dodaj składniki mokre do suchych i mieszaj drewnianą łyżką dopóki płyn się nie zabsorbuje – ok. 30 sekund. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie – ok. 30 sekund.
4. Ugniataj ręką ciasto do uzyskania prostokąta ok 30 na 22 cm. Posmaruj ciasto 2 łyżkami stopionego masła. Posyp dokładnie ciasto nadzieniem, zostawiając ok. 1-1,5 cm marginesu. Ugnieć nadzienie na cieście. Używając noża albo szpatuły odklej ciasto od blatu. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto lekko ugniatając do uformowania zwartego walca. Uszczelnij miejsce połączenia. Połóż walec połączeniem do dołu i pokrój na dokładnie 8 części. Połóż plastry płasko i nieco je dłonią rozpłaszcz, żeby uszczelnić otwarte krawędzie i utrzymać nadzienie na miejscu. Połóż jeden kawałek na środku blaszki i dookoła ułóż pozostałe 7. Posmaruj ciasto pozostałymi 2 łyżkami masła.
5. Piecz do koloru brązowego 23-25 minut. Poluzuj bułki, schłodzić na kratce ok. 5 minut przed polukrowaniem.
6. Wymieszaj składniki lukru do uzyskania gładkiej konsystencji, polej bułeczki. Podawać ciepłe.
Tyle oryginalny przepis.
Moje przeróbki:
Cukru do nadzienia dać sporo mniej, najlepszy byłby muscavado – jest mniej słodki i bardziej wilgotny - ŻADNEGO białego kryształu. Następnym razem zetrę jabłko na wierzch nadzienia i dopiero zwinę roladę. Ja nie wiem, jak można z przyjemnością taki ulepek jeść
Podana ilość sody to ilość maksymalna, czuć ją potem w wypieku. Masła w sumie stopiłam ok. 100ml. Do lukru użyłam śmietany 18% zamiast kombinować z serkami i maślankami – łyżka śmietany, ze dwie łyżki cukru – tyle. Tortownica 20cm – wystarczy.
Aha – cynamon wyszedł, ale znalazłam przyprawę do szarlotki
EXPRESSOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE
Bułki
8 łyżek st. roztopionego masła
150 gr brązowego cukru
6 łyżek cukru kryształu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki plus 1/2 łyżeczki soli
400 gr mąki plus trochę do podsypywania
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
300 ml maślanki
Lukier
2 łyżki kremowego serka
2 łyżki maślanki
115 gr cukru pudru
1. Kratkę piekarnika ustawić na pozycji “górnego środka” I nagrzać piekarnik do 220C. Posmarować 22cm tortownicę 1 łyżką masła.
2. Wymieszaj brązowy cukier, 4 łyżki cukru kryształu, cynamon, goździki I 1/8 łyżeczki soli w małej misce, Dodaj 1 łyżkę masła I wymieszaj widelcem lub palcami do konsystencji mokrego piasku. Odstaw nadzienie.
3. Wymieszaj razem mąkę, pozostałe 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sodę I pozostające ½ łyżeczki soli w dużej misce. Wymieszaj razem maślankę i 2 łyżki masła. Dodaj składniki mokre do suchych i mieszaj drewnianą łyżką dopóki płyn się nie zabsorbuje – ok. 30 sekund. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie – ok. 30 sekund.
4. Ugniataj ręką ciasto do uzyskania prostokąta ok 30 na 22 cm. Posmaruj ciasto 2 łyżkami stopionego masła. Posyp dokładnie ciasto nadzieniem, zostawiając ok. 1-1,5 cm marginesu. Ugnieć nadzienie na cieście. Używając noża albo szpatuły odklej ciasto od blatu. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto lekko ugniatając do uformowania zwartego walca. Uszczelnij miejsce połączenia. Połóż walec połączeniem do dołu i pokrój na dokładnie 8 części. Połóż plastry płasko i nieco je dłonią rozpłaszcz, żeby uszczelnić otwarte krawędzie i utrzymać nadzienie na miejscu. Połóż jeden kawałek na środku blaszki i dookoła ułóż pozostałe 7. Posmaruj ciasto pozostałymi 2 łyżkami masła.
5. Piecz do koloru brązowego 23-25 minut. Poluzuj bułki, schłodzić na kratce ok. 5 minut przed polukrowaniem.
6. Wymieszaj składniki lukru do uzyskania gładkiej konsystencji, polej bułeczki. Podawać ciepłe.
Tyle oryginalny przepis.
Moje przeróbki:
Cukru do nadzienia dać sporo mniej, najlepszy byłby muscavado – jest mniej słodki i bardziej wilgotny - ŻADNEGO białego kryształu. Następnym razem zetrę jabłko na wierzch nadzienia i dopiero zwinę roladę. Ja nie wiem, jak można z przyjemnością taki ulepek jeść

Podana ilość sody to ilość maksymalna, czuć ją potem w wypieku. Masła w sumie stopiłam ok. 100ml. Do lukru użyłam śmietany 18% zamiast kombinować z serkami i maślankami – łyżka śmietany, ze dwie łyżki cukru – tyle. Tortownica 20cm – wystarczy.
Aha – cynamon wyszedł, ale znalazłam przyprawę do szarlotki
