Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Fafernuchy. Marchewkowe ciasteczka z Mazowsza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1417415" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px">Pochodzę z Mazowsza, tak, jak te zabawne <a href="http://www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130118/OSTROLEKA/130119737" target="_blank">ciasteczka</a>. Zostały one wpisane na <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/Fafernuchy" target="_blank">listę produktów tradycyjnych</a> województwa mazowieckiego przez Ministrestwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak podaje Ministerstwo, ciastka te w przeszłości pieczono na Nowy Rok niemal w każdym domu na terenie Puszczy Białej. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa <em>Pfefferkűchen,</em> co sugerowałoby, że przepis do Polski trafił z zachodu. Natomiast użycie miodu jako niezbędnego składnika fafernuchów wskazywałoby na pokrewieństwo z ciastem piernikowym. W smaku są cymamonowo miodowe, z pieprzną nutą - bardzo ciekawe. Generalnie są to dość twarde ciasteczka,podobne do pierniczków, lecz stopień twardości możemy regulować długością czasu pieczenia. Polecam.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]81560[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span>ok. 1/2 kg marchwi - u mnie były to 6 średniej wielości marchewki</p><p></p><p>1 szklanka wody</p><p></p><p>1/2 szklanki cukru</p><p></p><p>2 łyżki miodu</p><p></p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p></p><p>1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu </p><p></p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>ok. 3 szklanek mąki pszenne</p><p></p><p></p><p></p><p>Obraną marchew zetrzeć na drobnej tarce lub przy użyciu malaksera. Przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Dodać cukier. Gotować ok. 5 minut, aż marchew trochę zmięknie.</p><p></p><p>Całkowicie wystudzić.</p><p></p><p>Do marchwi dodać miód, cynamon, pieprz i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto (ilość mąki zależy od ilości soku, jaki wytworzy marchewka. Celem jest uzyskanie zwartego, elastycznego, nie klejącego się do dłoni ciasta - takiego, jak ciasto na kopytka,nie za twarde. ).</p><p></p><p>Z ciasta odrywamy kawałki, z których toczymy wałeczek o grubości ok. 2 cm. Kroimy go ukośnie, tak, jak kopytka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 25 minut. Ten czas pieczenia pozwala uzyskac ciastka o twardawym wierzchu i średnio-miękkim środku. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem.</p><p></p><p>Wychodzą 2 blachy ciastek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1417415, member: 2721"] [SIZE=10]Pochodzę z Mazowsza, tak, jak te zabawne [URL="http://www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130118/OSTROLEKA/130119737"]ciasteczka[/URL]. Zostały one wpisane na [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/Fafernuchy"]listę produktów tradycyjnych[/URL] województwa mazowieckiego przez Ministrestwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak podaje Ministerstwo, ciastka te w przeszłości pieczono na Nowy Rok niemal w każdym domu na terenie Puszczy Białej. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa [I]Pfefferkűchen,[/I] co sugerowałoby, że przepis do Polski trafił z zachodu. Natomiast użycie miodu jako niezbędnego składnika fafernuchów wskazywałoby na pokrewieństwo z ciastem piernikowym. W smaku są cymamonowo miodowe, z pieprzną nutą - bardzo ciekawe. Generalnie są to dość twarde ciasteczka,podobne do pierniczków, lecz stopień twardości możemy regulować długością czasu pieczenia. Polecam. [ATTACH=full]81560[/ATTACH] [/SIZE]ok. 1/2 kg marchwi - u mnie były to 6 średniej wielości marchewki 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 3 szklanek mąki pszenne Obraną marchew zetrzeć na drobnej tarce lub przy użyciu malaksera. Przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Dodać cukier. Gotować ok. 5 minut, aż marchew trochę zmięknie. Całkowicie wystudzić. Do marchwi dodać miód, cynamon, pieprz i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto (ilość mąki zależy od ilości soku, jaki wytworzy marchewka. Celem jest uzyskanie zwartego, elastycznego, nie klejącego się do dłoni ciasta - takiego, jak ciasto na kopytka,nie za twarde. ). Z ciasta odrywamy kawałki, z których toczymy wałeczek o grubości ok. 2 cm. Kroimy go ukośnie, tak, jak kopytka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 25 minut. Ten czas pieczenia pozwala uzyskac ciastka o twardawym wierzchu i średnio-miękkim środku. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem. Wychodzą 2 blachy ciastek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Fafernuchy. Marchewkowe ciasteczka z Mazowsza
Top
Bottom