fagottini con pere e pecorino

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
ja jestem zbyt leniwa na robienie makaronu sama, ale czasem, szczegolnie po sprobowaniu czegos w restauracji nachodzi mnie wena i tworze...
icon_mrgreen.gif


makaron:
200g maki
2 jajka
szczypta soli

wyrobic dobrze ciasto, przykryc folia i odstawic na 30 minut

farsz:
2 gruszki obrane starte na tarce
70g pecorino (lepszy lezakowany): tu ilosc podalam na oko, absolutnie nie mam pojecia ile sera dalam
icon_redface.gif
. trzeba probowac!
2 lyzki philadelfii dla kremowej konsystencji
sol
pieprz
opcjonalnie: pokruszone ciasteczko amaretto

ciasto rozwalkowac cieniutko. wyciac krazki, nalozyc farsz i zwinac w sakiewke (fagottino to nie sakiewka, mi sie kojarza z sakiewka). wrzucic na osolony wrzatek. odcedzic. na talerzu wymieszac z maslem i pecorino.

tak smakowaly, ze nie udalo sie nic uratowac do zdjecia:)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a gdyby tak dac parmezan albo grana padano to duzo sie straci?
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
straci aromat pecorino. ale mozna tez zrobic z innymi serami. ja bym zrobila z gorgonzola.

z dwoch o ktore pytasz to lepiej parmezan, ale ten 18-miesieczy przynajmniej. Bo gruszka moze przykryc za bardzo smak mlodego sera.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
rzeczywiscie pycha.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy