Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Falafel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 968885" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]51934[/ATTACH]</p><p></p><p><em>Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. Ja, z okazji <a href="http://eksperymentalnie.blogspot.com/2009/04/skromne-zaproszenie.html" target="_blank">Tygodnia z Ciecierzycą </a>zorganizowanego przez Agę-aa z blogu Eksperymentalnie, zdecydowałam się właśnie na <a href="http://www.videojug.com/film/how-to-make-falafel" target="_blank">wersję</a> z ciecierzycą. Pyszne i aromatyczne! </em></p><p></p><p>1 puszka ciecierzycy ( 400 g)</p><p>1 nieduża cebula</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1-2 łyżki natki pietruszki</p><p>1/3 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>1/2 łyżeczki kuminu</p><p>1/2 łyżeczki kolendry</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/3 łyżeczki cynamonu</p><p>szczypta pieprzu cayenne</p><p></p><p>6-8 łyżek mąki</p><p>olej do smażenia</p><p>ew. sezam</p><p></p><p>Ciecierzycę odsączyć z zalewy.</p><p></p><p>Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.</p><p>Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.</p><p></p><p>W niedużym rondlu rozgrzać olej ( co najmniej na 2 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.</p><p></p><p>Podawać z sosami, np. czosnkowym, jogurtowym czy ostrym pomidorowym.</p><p>Podane z warzywami lub w chlebku pita stanowią szybki, smaczny i pożywny posiłek.</p><p></p><p>Z tej porcji wyszło mi 18 kuleczek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 968885, member: 2721"] [ATTACH=full]51934[/ATTACH] [I]Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. Ja, z okazji [URL="http://eksperymentalnie.blogspot.com/2009/04/skromne-zaproszenie.html"]Tygodnia z Ciecierzycą [/URL]zorganizowanego przez Agę-aa z blogu Eksperymentalnie, zdecydowałam się właśnie na [URL="http://www.videojug.com/film/how-to-make-falafel"]wersję[/URL] z ciecierzycą. Pyszne i aromatyczne! [/I] 1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki natki pietruszki 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta pieprzu cayenne 6-8 łyżek mąki olej do smażenia ew. sezam Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem. Można obtoczyć w ziarenkach sezamu. W niedużym rondlu rozgrzać olej ( co najmniej na 2 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać z sosami, np. czosnkowym, jogurtowym czy ostrym pomidorowym. Podane z warzywami lub w chlebku pita stanowią szybki, smaczny i pożywny posiłek. Z tej porcji wyszło mi 18 kuleczek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Falafel
Top
Bottom