Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Falafel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1587661" data-attributes="member: 692"><p>Falafel ( falafle? falafele?) </p><p>Z książki &#8222;Jerozolima książka kucharska&#8221; autor Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi</p><p></p><p>Składniki:</p><p> </p><p>1 1/4 szklanki (250 gramów) suszonej ciecierzycy</p><p>1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli </p><p>1 ząbek czosnku, zmiażdżony</p><p>1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki </p><p>2 łyżki drobno posiekanej kolendry </p><p>1/4 łyżeczki pieprzu cayenne</p><p>1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (<em> cumin</em>)</p><p>1/2 łyżeczki mielonej kolendry</p><p>1/4 łyżeczki mielonego kardamonu</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>3/4 łyżeczki soli</p><p>3 łyżki wody</p><p>1 1/2 łyżki mąki (<em> ja dałam mąkę z ciecierzycy czyli besan</em>)</p><p>około 3 szklanki (750 ml) oleju bezsmakowego, do smażenia</p><p>1/2 łyżeczki ziaren sezamu, do posypania</p><p> </p><p>Wykonanie</p><p>1. Wsypać ciecierzycę do dużego naczynia i zalać zimną wodą, co najmniej dwa razy tyle wody ile ziaren. Odstawić do moczenia na noc.</p><p>2. Następnego dnia odcedzić ciecierzycę i dodać cebulę, , czosnek, pietruszkę i natkę kolendry. Ziarna wraz z dodatkami przepuścić ją dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Pasta ma być z wyczuwalnymi grudkami.</p><p>3. Dodać przyprawy, proszek do pieczenia, sól, mąkę i wodę. Wyrobić ręką, przykryć i pozostawić mieszaninę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę ( ja zostawiłam na noc)</p><p>5. Mokrymi rękami formuj kulki o średnicy 3 cm dokładnie ściskając masę, odkładaj na deskę posypaną mąką ( najlepiej besan) . Wygodnie jest używać małej gałkownicy do lodów, wówczas kulki mają niemal identyczną objętość. Można je lekko spłaszczyć w momencie wkładania do tłuszczu.</p><p>6. Rozgrzać w naczyniu olej ( ca 180 stopni C) – na wysokość ok 7 cm ( ja smażę w woku) i delikatnie wkładać po jednej kulce. Smażyć 4-5 min, aż zewnętrzna skorupka stanie się brązowa.</p><p>7. Podawać z sosem jogurtowo- czosnkowym.</p><p></p><p><em> Moje uwagi dodatkowe: można upiec w piekarniku, a potem odgrzewać w głębokim tłuszczu. Nie są tak delikatne i wilgotne jak te prosto z oleju, ale też mniej tłuste i mniejsze jest ryzyko, że się rozpadną/pokruszą podczas smażenia. Do pieczenia można posypać ziarnami sezamu ( nawet lekko wgnieść sezam), podczas podgrzewania w oleju sezam ładnie się przyrumieni. Nie lubię obtaczać w sezamie kulek do bezpośredniego smażenia, bo ziarenka odpadają i się palą w tłuszczu.</em></p><p><em></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1587661, member: 692"] Falafel ( falafle? falafele?) Z książki „Jerozolima książka kucharska” autor Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi Składniki: 1 1/4 szklanki (250 gramów) suszonej ciecierzycy 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej kolendry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ([I] cumin[/I]) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki wody 1 1/2 łyżki mąki ([I] ja dałam mąkę z ciecierzycy czyli besan[/I]) około 3 szklanki (750 ml) oleju bezsmakowego, do smażenia 1/2 łyżeczki ziaren sezamu, do posypania Wykonanie 1. Wsypać ciecierzycę do dużego naczynia i zalać zimną wodą, co najmniej dwa razy tyle wody ile ziaren. Odstawić do moczenia na noc. 2. Następnego dnia odcedzić ciecierzycę i dodać cebulę, , czosnek, pietruszkę i natkę kolendry. Ziarna wraz z dodatkami przepuścić ją dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Pasta ma być z wyczuwalnymi grudkami. 3. Dodać przyprawy, proszek do pieczenia, sól, mąkę i wodę. Wyrobić ręką, przykryć i pozostawić mieszaninę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę ( ja zostawiłam na noc) 5. Mokrymi rękami formuj kulki o średnicy 3 cm dokładnie ściskając masę, odkładaj na deskę posypaną mąką ( najlepiej besan) . Wygodnie jest używać małej gałkownicy do lodów, wówczas kulki mają niemal identyczną objętość. Można je lekko spłaszczyć w momencie wkładania do tłuszczu. 6. Rozgrzać w naczyniu olej ( ca 180 stopni C) – na wysokość ok 7 cm ( ja smażę w woku) i delikatnie wkładać po jednej kulce. Smażyć 4-5 min, aż zewnętrzna skorupka stanie się brązowa. 7. Podawać z sosem jogurtowo- czosnkowym. [I] Moje uwagi dodatkowe: można upiec w piekarniku, a potem odgrzewać w głębokim tłuszczu. Nie są tak delikatne i wilgotne jak te prosto z oleju, ale też mniej tłuste i mniejsze jest ryzyko, że się rozpadną/pokruszą podczas smażenia. Do pieczenia można posypać ziarnami sezamu ( nawet lekko wgnieść sezam), podczas podgrzewania w oleju sezam ładnie się przyrumieni. Nie lubię obtaczać w sezamie kulek do bezpośredniego smażenia, bo ziarenka odpadają i się palą w tłuszczu. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Falafel
Bottom