Fale Dunaju

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
Fale Dunaju

przepis pochodzi z Poradnika Domowego

Ciasto:
35 dag mąki,
25 dag margaryny,
25 dag cukru,
6 jajek,
słoik wiśni z kompotu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao.

Krem:
25 dag masła,
1 budyń waniliowy na 2 szklanki mleka,
10 dag cukru,
1,5 szkl. mleka,
sok z 1 cytryny.

Polewa:
po 10 dag czekolady mlecznej i gorzkiej,
10 dag masła.

Masło utrzeć, ciągle ucierając porcjami dodawaj cukier i jaja, na koniec mąkę z
proszkiem. Do polowy ciasta dodaj kakao. Jasne ciasto wyłóż do tortownicy o
średnicy 28 cm, pokryj równą warstwą ciemnego ciasta. Na wierzchu ułóż osączone
z kompotu wiśnie. Piecz ok. 45 minut w temp. 180-190 st. C.
Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 4 lyżkami mleka. Resztę mleka
zagotuj z resztą cukru, ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z dodawanym powoli
zimnym budyniem oraz sokiem z cytryny. Krem rozsmaruj na zimnym cieście, wstaw
do lodówki. Czekoladę rozpuśćz maslem na parze, wylej na ciasto, widelcem
wyżłob fale. Wstaw do lodówki.
Smacznego.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy