Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Fale Dunaju
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sonja1" data-source="post: 117608" data-attributes="member: 405"><p>Fale Dunaju</p><p></p><p>przepis pochodzi z Poradnika Domowego</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>35 dag mąki, </p><p>25 dag margaryny,</p><p>25 dag cukru,</p><p>6 jajek,</p><p>słoik wiśni z kompotu,</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia,</p><p>2 łyżki kakao.</p><p></p><p>Krem:</p><p>25 dag masła, </p><p>1 budyń waniliowy na 2 szklanki mleka,</p><p>10 dag cukru,</p><p>1,5 szkl. mleka,</p><p>sok z 1 cytryny.</p><p></p><p>Polewa:</p><p>po 10 dag czekolady mlecznej i gorzkiej,</p><p>10 dag masła.</p><p></p><p>Masło utrzeć, ciągle ucierając porcjami dodawaj cukier i jaja, na koniec mąkę z </p><p>proszkiem. Do polowy ciasta dodaj kakao. Jasne ciasto wyłóż do tortownicy o </p><p>średnicy 28 cm, pokryj równą warstwą ciemnego ciasta. Na wierzchu ułóż osączone </p><p>z kompotu wiśnie. Piecz ok. 45 minut w temp. 180-190 st. C.</p><p>Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 4 lyżkami mleka. Resztę mleka </p><p>zagotuj z resztą cukru, ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z dodawanym powoli </p><p>zimnym budyniem oraz sokiem z cytryny. Krem rozsmaruj na zimnym cieście, wstaw </p><p>do lodówki. Czekoladę rozpuśćz maslem na parze, wylej na ciasto, widelcem </p><p>wyżłob fale. Wstaw do lodówki.</p><p>Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sonja1, post: 117608, member: 405"] Fale Dunaju przepis pochodzi z Poradnika Domowego Ciasto: 35 dag mąki, 25 dag margaryny, 25 dag cukru, 6 jajek, słoik wiśni z kompotu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Krem: 25 dag masła, 1 budyń waniliowy na 2 szklanki mleka, 10 dag cukru, 1,5 szkl. mleka, sok z 1 cytryny. Polewa: po 10 dag czekolady mlecznej i gorzkiej, 10 dag masła. Masło utrzeć, ciągle ucierając porcjami dodawaj cukier i jaja, na koniec mąkę z proszkiem. Do polowy ciasta dodaj kakao. Jasne ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 28 cm, pokryj równą warstwą ciemnego ciasta. Na wierzchu ułóż osączone z kompotu wiśnie. Piecz ok. 45 minut w temp. 180-190 st. C. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 4 lyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj z resztą cukru, ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z dodawanym powoli zimnym budyniem oraz sokiem z cytryny. Krem rozsmaruj na zimnym cieście, wstaw do lodówki. Czekoladę rozpuśćz maslem na parze, wylej na ciasto, widelcem wyżłob fale. Wstaw do lodówki. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Fale Dunaju
Top
Bottom