Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Farfalle z feta, pomidorkami i bazylia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Karina Cashel" data-source="post: 987323" data-attributes="member: 16068"><p>Szukalam, czy jest juz cos podobnego na forum, ale nie moglam znalezc. Jezeli przepis juz istnieje to prosze o polaczenie watkow.</p><p></p><p>Salatka jest oblednie prosta i oblednie pyszna. </p><p>Na sredniej wielkosci miske bedziemy potrzebowali:</p><p></p><p>ok 200-250g makarony farfalle, czyli kokardki</p><p>ok 200-250g fety dosyc zbitej w konsystencji (odpadaja mlekovity - sa zbyt miekkie)</p><p>ok 250g pomidorkow koktailowych lub cherry</p><p>peczek swiezej bazylii</p><p>2-3 lyzki oliwy z oliwek</p><p>2-3 lyzki ciemnego octu balsamicznego</p><p>1/3 lyzeczki czosnku granulowanego lub jeden zabek czosnku - przecisniety przez praske</p><p>szczypta czarnego pieprzu mielonego</p><p>ociupinka soli (jesli feta jest malo slona) </p><p></p><p>WYKONANIE:</p><p>Makaron ugotowac, fete pokroic w nie za gruba kostke, pomidorki pokroic w osemki.</p><p>Do miski wrzucic makaron, pomidorki i fete - polac wszystko oliwa, octem balsamicznym, posypac czosnkiem granulowanym, pieprzem i sola - delikatnie wymieszac. Na wierzchu posypac porwana paluszkami bazylia (wymieszac przed podaniem - bazylia dosyc szybko mieknie). GOTOWE!</p><p></p><p>Wczesniej robilam ta salatke z feta i z mozarella, ale smakowo mozarella niewiele tu wnosi, wiec z niej zrezygnowalam, ale jesli ktos lubi mozarelle, to spokojnie moze ja tu dodac.</p><p>Poprzez dodanie ciemnego octu balsamicznego salatka dressing ma ciemny kolor, estetow moze to troche razic, ale kiedy zaproponowalam konsumujacym, ze uzyje nastepnym razem jasnego octu blsamicznego to mi zabroniono. Taka jest przepyszna i koniec! Od tej pory robie salatke tylko z ciemnym balsamico.</p><p></p><p>Salatka jest super orzezwiajaca, niesamowicie pachnie. Wykonanie jej (oprocz ugotowania makaronu) zajmuje 5 minut. Swietna zamiast obiadu w upalny dzien i na grilla jako dodatek. Zamieszcze zdjecie w tygodniu, bo wczoraj malzonek przystawil sie do niej szybciej niz moglam zrobic zdjecie. </p><p>Polecam!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Karina Cashel, post: 987323, member: 16068"] Szukalam, czy jest juz cos podobnego na forum, ale nie moglam znalezc. Jezeli przepis juz istnieje to prosze o polaczenie watkow. Salatka jest oblednie prosta i oblednie pyszna. Na sredniej wielkosci miske bedziemy potrzebowali: ok 200-250g makarony farfalle, czyli kokardki ok 200-250g fety dosyc zbitej w konsystencji (odpadaja mlekovity - sa zbyt miekkie) ok 250g pomidorkow koktailowych lub cherry peczek swiezej bazylii 2-3 lyzki oliwy z oliwek 2-3 lyzki ciemnego octu balsamicznego 1/3 lyzeczki czosnku granulowanego lub jeden zabek czosnku - przecisniety przez praske szczypta czarnego pieprzu mielonego ociupinka soli (jesli feta jest malo slona) WYKONANIE: Makaron ugotowac, fete pokroic w nie za gruba kostke, pomidorki pokroic w osemki. Do miski wrzucic makaron, pomidorki i fete - polac wszystko oliwa, octem balsamicznym, posypac czosnkiem granulowanym, pieprzem i sola - delikatnie wymieszac. Na wierzchu posypac porwana paluszkami bazylia (wymieszac przed podaniem - bazylia dosyc szybko mieknie). GOTOWE! Wczesniej robilam ta salatke z feta i z mozarella, ale smakowo mozarella niewiele tu wnosi, wiec z niej zrezygnowalam, ale jesli ktos lubi mozarelle, to spokojnie moze ja tu dodac. Poprzez dodanie ciemnego octu balsamicznego salatka dressing ma ciemny kolor, estetow moze to troche razic, ale kiedy zaproponowalam konsumujacym, ze uzyje nastepnym razem jasnego octu blsamicznego to mi zabroniono. Taka jest przepyszna i koniec! Od tej pory robie salatke tylko z ciemnym balsamico. Salatka jest super orzezwiajaca, niesamowicie pachnie. Wykonanie jej (oprocz ugotowania makaronu) zajmuje 5 minut. Swietna zamiast obiadu w upalny dzien i na grilla jako dodatek. Zamieszcze zdjecie w tygodniu, bo wczoraj malzonek przystawil sie do niej szybciej niz moglam zrobic zdjecie. Polecam! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Farfalle z feta, pomidorkami i bazylia
Top
Bottom